Stedelijke vernieuwing, wooncoöperaties, het Volkshuisvestingsfonds. In het septembernummer van NUL20 besteden we aandacht aan thema's die 'vroeger' onder het ministerie van Volkshuisvesting zouden zijn gevallen. Hoe staat het eigenlijk met het gedachtegoed van de naoorlogse 'volkshuisvesting'. Is er sprake van een comeback?
Eerste verdieping
- Wooncrisis leidt eindelijk tot landelijk protest
- Terug naar de volkshuisvestingIn navolging van Amsterdam Zuidoost wordt er ook voor het stadsdeel Nieuw-West een ‘Masterplan’ opgetuigd. Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid dient als lichtend voorbeeld: een brede ‘Alliantie’ van partijen op het gebied van zorg, welzijn, onderwijs, veiligheid, handhaving en wonen verbindt zich langdurig aan het gezamenlijke doel van het gebied een kansrijke thuisbasis en veilige leefomgeving te maken voor al zijn huidige en nieuwe bewoners.
- Interview: Marien de Langen over het Masterplan Nieuw-WestIn navolging van Zuidoost ontwikkelt Amsterdam een langjarig integraal programma voor Nieuw-West. Belangrijk einddoel is de jeugd een betere uitgangspositie te geven. Stadgenoot-bestuurder Marien de Langen is voorzitter van het zogeheten doorbraakteam Wonen en Leefomgeving. Welke doorbraken kunnen we verwachten?
- Masterplan Nieuw-West: bewoners willen meeschrijvenMet een twintigjarige aanpak vanuit meerdere domeinen vooral gericht op jongeren moet het algemeen welzijn in Nieuw-West worden opgekrikt naar het Amsterdamse gemiddelde. Wat moet anders op woongebied? En wat is de rol van de bewoners zelf in het Masterplan Nieuw-West?
- Corporatieprojecten in Nieuw-WestFysiek is het grootste deel van Nieuw-West inmiddels aangepakt. Dit zijn de plekken die corporaties nu of de komende jaren onder handen nemen.
- VolkshuisvestingsfondsDe bewoners van Amsterdam-Zuidoost, de oostkant van Zaandam en Lelystad Oost profiteren van het Volkshuisvestingsfonds. Tientallen miljoenen zijn er per gebied beschikbaar voor de aanpak van de particuliere woningvoorraad en een betere openbare ruimte.
Tweede verdieping
- WooncoöperatiesDe gemeente Amsterdam wil dat wooncoöperaties dit decennium zo’n 7.000 woningen realiseren. Om die groeispurt mogelijk te maken, kunnen initiatiefnemers sinds juli een beroep doen op een gemeentelijke lening van 50.000 euro per woning. Coöperaties zijn enthousiast, maar hebben ook kritiek op de regeling. Zetten de almaar stijgende bouwkosten een streep door de ambities van de stad?
- Vorig jaar maakte Amsterdam bekend dat ze voorlopig dertien locaties heeft gereserveerd voor de bouw van coöperatiewoningen. Hoe staat het daarmee?
Derde verdieping
- Tijdperk van industriële woningbouw lijkt aanstaandeCorporaties en bouwers verwachten dat huurwoningen binnen afzienbare tijd uit de fabriek rollen. Gebrek aan menskracht dwingt de sector daartoe. Stedenbouwers zullen dan wel moeten accepteren dat niet elk ontwerp meer tot de mogelijkheden behoort.
Kort bestek
- Verleiding: nieuwe aanpak om aanbod rolstoelwoningen te vergrotenDe wachttijd voor een rolstoelwoning is in Amsterdam opgelopen tot twee jaar. Gezinnen die een grotere rolstoelwoning nodig hebben, moeten nog meer geduld hebben. Dat leidt tot nijpende situaties. Corporaties, huurderskoepels en gemeenten proberen met nieuwbouw en verbouw het aanbod uit te breiden. En sinds een jaar ook door achtergebleven huisgenoten zonder indicatie te verleiden te verhuizen.
- Dossier loodverwijdering kan nog lang niet afgeslotenExtra onderzoek naar lood in 2.400 particuliere (huur)woningen in de Amsterdamse stadsdelen West, Zuid en Oost levert tot nu toe een wisselend beeld op. Volgens Jeroen Koster van stichting !WOON leverde de inspectie in bijvoorbeeld Watergraafsmeer veel hits op, maar viel het in de Indische Buurt sterk mee. Waar nodig zet de stichting juridische stappen. Duidelijk is wel dat Amsterdam nog niet van het lood af is.
- Interview: Eva Bollen, Noorderling op de barricadenEind augustus bezocht het voltallige college de Vogelbuurt in Noord. Een volgens de burgemeester 'afgedwongen' bezoek. Afgedwongen, door de veelvuldige protesten en acties. Noorderlingen, verenigd in de actiegroep Verdedig Noord, voelen zich niet gehoord en achtergesteld. Waarom is men in Noord zo boos? We spreken met Eva Bollen, een van die actieve Noorderlingen.
Woonbarometer
- Daar waren ze weer: de beelden van eerstejaarsstudenten op de camping. Het is een terugkerend ritueel geworden aan de start van het collegejaar: studenten die wanhopig naar woonruimte zoeken.
Op stap
- OP STAP MET ... de straatjuristWillemijn de Nooijer is sinds 2018 straatjurist. In die hoedanigheid staat zij dak- en thuislozen met raad en daad bij namens Bureau Straatjurist, een stichting voor cliëntondersteuning op het gebied van sociaal-juridische zaken. Samen met Belangenvereniging Drugsgebruikers MDHG en de Daklozenvakbond vormt het bureau sinds twee jaar de Straatalliantie die de belangen van dak- en thuislozen behartigt.
Fotoreportage
Het is weer voorbij, die mooie zomer.... Hoewel. Sommigen zullen beweren dat hij nooit goed begonnen was. Maar er waren in ieder geval momenten waarop Amsterdammers verkoeling zochten op, in of bij het water: oude waterwegen en kanalen, én nieuwe grachten en plassen.
De rekenkamer
- Woningnood laat zich moeilijk verklaren uit officiële cijfersDe huidige woningnood is onverklaarbaar als je de groeicurve van de Nederlandse bevolking uitzet tegen de toename van de woningvoorraad. Het laatste decennium is die verhouding niet ongunstiger geworden. Wat laten de CBS-cijfers niet zien? Zijn er wellicht tienduizenden woningen niet meer in gebruik als reguliere woning?
Redactioneel
- NUL20 #108Daar was het dan: 'Het Woonprotest'. Zaterdag 12 september was de eerste - drukbezochte - manifestatie in Amsterdam. Demonstraties in Rotterdam, Den Haag en wellicht andere steden volgen.
Eindelijk.