Corporaties geven in nieuw stadsdeel West prioriteit aan onderhoud
De AFWC heeft een visiedocument opgesteld voor het nieuwe stadsdeel West. Een aantal stadsdeelwethouders onder leiding van Bouwe Olij had eind 2009 gevraagd zo'n visie te ontwikkelen. Doel van 'Kijk op West' is volgens Federatie-directeur Hans van Harten om het nieuwe stadsdeel, zowel bestuur, stadsdeelraad als de ambtelijke organisatie, te laten zien vanuit welke ideeën de corporaties werken en welke inspanningen zij de komende tijd kunnen verwachten.
De corporaties zien veel positieve ontwikkelingen in West. Het nieuwe stadsdeel, de fusie van De Baarsjes, Bos en Lommer, Oud-West en Westerpark, is populair, ook bij mensen die meer te besteden hebben. Juist in de diversiteit zien de corporaties de kracht van het nieuwe stadsdeel.
Vanwege de beperkte financiële middelen zullen de corporaties zich de komende jaren meer op beheer en onderhoud van sociale huurwoningen richten dan op nieuwe investeringen: "Wij zullen de komende vijf jaar niet de geplande 5.000 nieuwe woningen in West bouwen, dat zullen er minder zijn." Prioriteit krijgt de nieuwbouw in gebieden waar de vernieuwing al is ingezet, zoals in de Kolenkitbuurt en de BosLeeuw.
Voor alle ruim 34.000 corporatiewoningen in West bestaat een meerjarenonderhoudsprogramma. In vrijwel alle buurten zijn ingrijpende renovaties in uitvoering of gepland. In het visiedocument zeggen de corporaties dat ze daar "beslist mee door gaan". Voorrang krijgen isolatiemaatregelen: "Het doel is om alle woningen van dubbel glas te voorzien en geisers en gashaarden te vervangen." De corporaties willen een deel van die investeringen terugverdienen via een hogere huur.
De corporaties hebben ook de inkomsten uit verkoop nodig. Zij dringen er op aan dat van de 12.000 nog te verdelen woningen in het nieuwe verkoopconvenant voldoende ruimte beschikbaar komt voor West: "Doorgaan dus met verkoop in alle gebieden van West. Niet alleen in Bos en Lommer (woningmarktgebied 3), maar ook in De Baarsjes en Westerpark (woningmarktgebied 2) en in Oud-West (woningmarktgebied 1).
De AFWC probeert de nieuwe stadsdeelbestuurders direct enige bescheidenheid bij te brengen: "Wij vinden het belangrijk dat over woonruimtebemiddeling stedelijk afspraken gemaakt worden en zien weinig heil in gezamenlijke afspraken op stadsdeelniveau."