Commerciële verhuurders bouwen niet voor middeninkomens
Commerciële verhuurders springen niet in het gat tussen sociale huur en koop, nu woningcorporaties per januari 2011 nauwelijks meer woningen mogen toewijzen aan inkomens boven de 33.000 euro per jaar. Dit blijkt uit berichtgeving in de Volkskrant op maandag 20 december 2010.
De inkomensgrens komt voort uit nieuwe Europese richtlijnen. Brussel is zich met de Nederlandse woningmarkt gaan bemoeien, omdat commerciële ontwikkelaars, waaronder de IVBN, klaagden over oneerlijke concurrentie van woningcorporaties. Die zouden zich dankzij impliciete staatssteun een voordelige uitgangspositie hebben verworven in de koopsector en vrije huursector.
De nieuwe regeling lijkt enkel maar verliezers te hebben. Door de nieuwe Brusselse regels mogen corporaties nauwelijks nog woningen toewijzen aan (lage) middeninkomens. Die dreigen nu in een gat te vallen: koopwoningen zijn in de Randstad voor hen te duur, en middeldure huurwoningen zijn er weinig.
De commerciële ontwikkelaars gaan die ook niet bouwen. IVBN-directeur Frank van Blokland zegt in de Volkskrant dat hij het 'niet fair' vindt om nu aan de commerciële verhuurders te vragen waar de huurhuizen voor modale inkomens blijven. Van Blokland: 'We moeten eerst huizen verkopen om genoeg rendement te realiseren.'
De vereniging van particuliere verhuurders Vastgoed Belang en Parasius.nl, een grote aanbodsite van particuliere huurwoningen, waarschuwen zelfs dat de huurprijzen op de particuliere markt verder zullen stijgen door de toenemende vraag in het huurprijssegment tussen de 650 en 1000 euro.
'Niet verrassend'
Aedes vindt de berichtgeving in de Volkskrant 'niet verrassend'. Volgens de branchevereniging is de huurmarkt tussen 650 en 1000 euro voor commerciële verhuurders niet interessant omdat er onvoldoende rendement kan worden behaald. Commerciële verhuurders bieden in die gebieden maar weinig woningen voor minder dan 1000 euro per maand aan. Bovendien hebben ze het afgelopen decennium veel huurwoningen in deze prijsklasse verkocht.
Aedes wil dat de toewijzingsgrens in probleemregio’s zoals de Randstad en Noord-Brabant wordt verhoogd om te voorkomen dat Jan Modaal tussen wal en schip raakt. Minister Donner reageert tot dusver afwerend. Corporaties mogen 10 procent aan huishoudens met hogere inkomens toewijzen. Dat is volgens hem 'met enig schuiven' wel voldoende.