Overslaan en naar de inhoud gaan

Collegeakkoord: alleen nog streefcijfers voor studenten- en jongerenhuisvesting

Collegeakkoord: alleen nog streefcijfers voor studenten- en jongerenhuisvesting

Dinsdagochtend 27 april  hebben de PvdA, de VVD en GroenLinks hun programakkoord ‘Kiezen voor de stad’ bekend gemaakt. De partijen geven in het akkoord prioriteit aan onderwijs, economie, duurzaamheid en bereikbaarheid. De nieuwe coalitie wil de komende vier jaar € 210 miljoen bezuinigen, waarvan tweederde de eerste twee jaar. Er wordt vooral bezuinigd op het ambtelijke apparaat. 

De nieuwe coalitie heeft toch nog ruimte gevonden om extra te investeren in onderwijs, bestrijding van armoede en P+R plaatsen. Een nieuw investeringsfonds wordt gevoed met 200 miljoen euro uit de opbrengst van verkoop van Nuon (een groter deel gaat naar Noord/Zuid-lijn). Het fonds gaat investeren in stedelijke ontwikkeling en bereikbaarheid, economische structuurversterking, duurzaamheid en innovatie.

Wonen

Het college handhaaft de 30 procent norm sociale woningen bij nieuwbouwproductie, met uitzondering van kleinschalige projecten. Wat betreft de productie worden er geen streefcijfers genoemd, met uitzondering voor woningen voor studenten (9000 stuks) en jongeren (2500). Maar er staat direct al bij dat dit zeer ambitieuze aantallen zijn. Dit te meer daar het Vereveningsfonds 360 miljoen in de min staat en de gemeente extra geld wil ophalen bij de partij die deze doelgroepwoningen moet gaan bouwen: de corporaties. De gemeente wil daartoe onder andere hogere grondprijzen vragen bij sociale nieuwsbouw en een hogere afdracht beuren bij verkoop van corporatiewoningen. De gemeente heeft al 225 miljoen euro ingeboekt voor deze  'nieuwe afspraken' met corporaties.

Het bestaande beleid om het eigen woningbezit te bevorderen wordt voortgezet totdat een 35 procent aandeel is bereikt. Daartoe overweegt het nieuwe college particuliere eigenaren van sociale huurwoningen weer een extra quotum te verkopen woningen beschikbaar te stellen.

De financiering van de Wijksteunpunten Wonen en de Wijkaanpak lijkt ongemoeid te blijven en er komt onderzoek naar een overbruggingsfonds voor ouderen en zorgbehoevenden om voor hen zorg dicht bij huis mogelijk te maken.

Tenslotte wordt er een grootschalig isolatieprogramma aangekondigd en blijft de groene ambitie overeind om vanaf 2015 alleen nog maar klimaatneutrale woningen te bouwen.

De wethouders Gehrels, Ossel (PvdA) en Van Poelgeest (GroenLinks) zetten hun werk voort, maar de portefeuilles worden wel herverdeeld. Ossel wordt ook verantwoordelijk voor de Dienst Wonen, Zorg en Samenleven. Daaronder valt beleid voor Wonen en Wijken, waaronder de besteding van ISV-, PMI- en GSB-gelden en Koers Nieuw West. Monumentenzorg gaat naar wethouder Gehrels. Van Poelgeest breidt zijn portefeuille uit met klimaat en energie. Nieuw zijn VVD-fractieleider Van der Burg en de topambtenaren Wiebes (VVD) en Andrée van Es (GroenLinks). Ze treden 19 mei aan.