Er moeten veel meer woningen worden gebouwd voor senioren. Zo concludeert Capital Value in het jaarlijkse onderzoek naar de stand van de woningbeleggersmarkt. Het is volgens de onderzoekers de vraag of marktpartijen en overheid hiertoe in staat zijn. Geadviseerd wordt de uitbreiding in dit segment structureel onderdeel te maken van gemeentelijk beleid.
Per jaar komen er in ons land bijna 60.000 65+-huishoudens bij. Alleen al tot 2030 is sprake van een explosieve toename met 373.000 75+-huishoudens. Het aantal extramuraal wonende huishoudens met een mobiliteitsbeperking zal de komende vijf jaar met 115.000 toenemen. Groot-Amsterdam behoort tot de regio’s met de grootste groei van het aantal 75+-huishoudens. Dat aantal groeit de komende tien jaar met bijna 60 procent. In Flevoland zal zelfs sprake zijn van een verdubbeling van het aantal 75+-huishoudens. Een belangrijk deel van de gewenste uitbreiding in de geliberaliseerde sector, aldus Capital Value, zou geschikt moeten zijn voor mobiliteitsbeperkte huishoudens. Ook in de gereguleerde sector zou een belangrijk deel van de nieuwbouw geschikt moeten zijn voor senioren met een beperking.
Het nationale woningtekort wordt almaar groter, zo becijfert Capital Value. Het tekort is inmiddels opgelopen tot 263.000 woningen. Dat is 3,4 procent van de totale woningvoorraad. Groot-Amsterdam kent een tekort van 6,6 procent op de woningvoorraad. Om het woningtekort terug te brengen zouden er in Nederland jaarlijks twintig- tot veertigduizend woningen meer bijgebouwd moeten worden dan voorzien. In werkelijkheid is de bouwproductie elk jaar onvoldoende. Vorig jaar zijn er maar 66.000 nieuwbouwvergunningen verleend. Belangrijk knelpunt zijn de te trage procedures, terwijl er juist nu vanuit beleggers veel kapitaal beschikbaar is voor woningbouw. Institutionele, particuliere en internationale beleggers hebben volgens berekeningen van Capital Value de komende jaren een recordbedrag van meer dan 20 miljard euro beschikbaar voor investeringen in huurwoningen.