Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
PvdA: 'Bouw ook sociale koopwoningen in Amsterdam'
Image
De Kwestie

In deze rubriek laten we deskundigen of belanghebbenden reageren op ideeën uit verkiezingsprogramma's.

In deze rubriek laten we deskundigen of belanghebbenden reageren op ideeën uit verkiezingsprogramma's. De PvdA pleit voor de bouw van sociale koopwoningen tot 250.000 euro voor huishoudens met een inkomen tot 1,5 keer modaal. Toekomstige overwaarde zal terugvloeien naar de samenleving, garandeert Sofyan Mbarki. Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan TU Delft, juicht de bouw van sociale koopwoningen toe, maar de KoopGarant-regeling biedt volgens hem een betere oplossing. 

Image
Sofyan Mbarki

JA

Sofyan Mbarki

Pvda Amsterdam nr. 2

 

“We zien in het vrije huursegment boven de 1.250 euro veel bewoners die een te groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan huur. Tegelijkertijd hebben we in het middensegment een schrijnend gebrek aan betaalbare huurwoningen. De PvdA vindt het belangrijk in dat echte middensegment niet alleen meer huurwoningen te bouwen, maar ook de koopmarkt te verruimen. De aanschaf van een koopwoning verschaft mensen de mogelijkheid vermogen op te bouwen. 
We hebben een en ander laten uitrekenen. Sociale koop kan volgens ons worden gerealiseerd door op de kavels die in Noord, Nieuw-West en Zuidoost al gereserveerd zijn voor het eeuwigdurende middensegment niet alleen huur-, maar ook goede koopwoningen te bouwen met een terugkoopclausule. We zien twee voordelen. De maandlasten zijn relatief laag. En de kopers kunnen eigen vermogen opbouwen door aflossing van de hypotheek. Maar mochten zij op enig moment de woning verkopen, dan vloeit de overwaarde volledig terug naar de gemeenschap. Dat geld gaat in een fonds, waar we vervolgens weer nieuwe betaalbare koopwoningen van kunnen bouwen.
Ook politiek gezien is dit volgens ons haalbaar. De VVD kan daar toch niet tegen zijn. Zij pleiten ook voor meer koopwoningen. Maar als we de markt gewoon zijn gang laten gaan dan levert dat alleen heel dure woningen op. Terwijl ons voorstel voor een aanbod aan betaalbare woningen zorgt; fondsvorming zorgt bovendien voor groei van het aanbod in de toekomst.”  
 
 
Image
Peter Boelhouwer WEB

JA, MAAR

Peter Boelhouwer

Hoogleraar woningmarkt 

 

“De woningnood is hoog, dat ziet iedereen. Jongeren die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning zijn aangewezen op de vrije sector. Die huurwoningen zijn schaars en duur en een alternatief ontbreekt. Door de hoge prijzen op de koopmarkt hebben zij niet de kans via eigenwoningbezit vermogen op te bouwen. Daarom juich ik voorstellen voor die generatie sociale koopwoningen te realiseren en zo het betaalbare woningaanbod te verruimen van harte toe.
Aan het voorgestelde model kleven echter bezwaren; de mogelijkheden voor vermogensopbouw zijn in het voorstel van de PvdA maar heel bescheiden. Kopers zullen met name profiteren van lagere woonlasten. De hypotheekrente is nog steeds laag. Zeker als die kopers deels gebruik maken van een aflossingsvrije hypotheek, dan is zo’n woning betaalbaar. Bovendien is sprake van gedeeltelijke aflossing, maar er is in dit model geen recht op hypotheekrenteaftrek. De Belastingdienst is daar duidelijk over; een koper moet voor minimaal 50 procent het risico op waardedaling dragen, anders kan geen sprake zijn van renteaftrek. En dat is toch wel een belangrijk nadeel. 
Er zijn andere modellen om met behoud van hypotheekrenteaftrek dergelijke koopwoningen te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan de KoopGarant-regeling: door grond in erfpacht uit te geven is er een lagere aankoopprijs. Er geldt ook een terugkoopverplichting, maar bij verkoop wordt winst of verlies gedeeld. De meerwaarde van verbouwing is voor de eigenaar en de koper houdt volledige hypotheekrenteaftrek.” 

Tekst: Bert Pots

  

Hoofdredacteur NUL20 (2002-2023)