Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdams huurdersnetwerk zwaar teleurgesteld over inhoud jongste prestatieafspraken

Image
Het Huurdersnetwerk Amsterdam (HNA) is teleurgesteld over de nieuwe samenwerkingsafspraken tussen gemeente, corporaties en de huurders van corporatiewoningen (FAH), zo laten zij in een verklaring weten. Zij missen een stop op verkoop en liberalisatie van corporatiewoningen. Een dergelijk verbod zou in hun ogen in ieder geval moeten gelden voor alle wijken in Amsterdam waar de sociale woningvoorraad lager is dan 45 procent. 
 
Ook vindt HNA de aangekondigde netto toevoeging van 750 sociale huurwoningen per jaar onvoldoende. Verder is er zware kritiek op het huurbeleid. De huurprijzen in Amsterdam zijn, zo schrijft HNA, de afgelopen jaren al sterk gestegen. In de jongste afspraken is overeengekomen dat de huur van corporatiewoningen opnieuw kunnen stijgen met meer dan alleen inflatie. Daardoor kan in de komende vier jaar een huurstijging ontstaan van ruim 15 procent.
Tegelijkertijd ziet het HNA dat er allerlei bewegingen gaande zijn in politiek Den Haag omtrent de verhuurdersheffing. Als de verhuurdersheffing definitief verdwijnt, dan verandert het speelveld volledig. Het HNA pleit er daarom voor van 2020 een overgangsjaar te maken, zodat de prestatieafspraken maar één jaar gelden. In dat jaar zou het huurprijsbeleid alleen maar inflatievolgend moeten zijn. In dat jaar moet ook een brede maatschappelijke discussie plaatsvinden over de toekomst van wonen in Amsterdam. 
 
Niet op de laatste plaats vindt het huurdersnetwerk het gehele proces van de samenwerkingsafspraken – anders dan in de samenwerkingsafspraken wordt gesuggereerd – niet democratisch of transparant. Het HNA pleit daarom voor meer openheid. Zij proberen  de vertrouwelijke bijlage bij de prestatieafspraken via een WOB-procedure alsnog openbaar te krijgen.

Zie ook: