Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaanstad koopt deel schiereiland De Hemmes

Zaanstad koopt deel schiereiland De Hemmes

De gemeente Zaanstad verlost de combinatie ZVH, Parteon, BAM en ERA Contour van een vastgelopen bouwproject. Particulieren mogen vanaf 2016 veertig kavels bebouwen.

Schiereiland De Hemmes (6 hectare) aan de noordkant van Zaandam geldt al tientallen jaren als een aantrekkelijke woningbouwlocatie. In de jaren negentig verwierf De Hemmes CV, een combinatie van de Zaanse corporaties ZVH en Parteon met ERA Contour en het toenmalige AM, bijna de helft van het schiereiland midden in het oude industriegebied langs de Zaan. Maar het bouwplan, ruim driehonderd woningen inclusief een aantal woontorens, kwam vanwege omvangrijke milieubeperkingen en een kostbare grondsanering nooit van de grond.

Zaanstad heeft de grond eind vorig jaar van de bouwcombinatie gekocht, zo maakte wethouder Straat dinsdag bekend. "De Hemmes CV was actief op zoek naar een koper. Om te voorkomen dat de gemeente de regie over het gebied zou verliezen, hebben we besloten de grond over te nemen." De aankoopprijs is niet bekend gemaakt.

Er wordt voor het gebied een nieuw bouwplan gemaakt. De gemeente denkt aan de uitgifte van veertig kavels, in het bijzonder geschikt voor de combinaties van wonen en werken. De bebouwing moet vanaf 2016 door particulieren worden gerealiseerd. Particulier opdrachtgeverschap sluit volgens Straat goed aan bij een oude Zaanse traditie."Zo ging het vroeger ook; een particuliere opdrachtgever verwierf een kavel en bouwde een huis met ruimte voor een bedrijf. Zo is een belangrijk deel van Zaanstad ontstaan."

Problemen met milieueisen vanwege de aanwezigheid van een aantal bedrijven in de directe nabijheid en hoge saneringskosten verwacht de wethouder niet. "Er is de afgelopen jaren veel veranderd. Eigenlijk is er alleen nog sprake van geuroverlast van de cacao-industrie. Daarover zijn we met de drie betrokken bedrijven in gesprek." Ook de kosten van grondsanering zijn volgens hem tegenwoordig veel lager dan in het verleden aangenomen.

Het schiereiland kent nog twee andere eigenaren. Scheepswerf Kramer en kraanbedrijf Schot. De gemeente is met Schot in gesprek om het zuidelijke deel van het terrein, dat door het kraanbedrijf niet actief wordt gebruikt, eveneens te bestemmen voor particuliere woningbouw.

Bron
NUL20

Trefwoorden