Samen met achterban en bondgenoten heeft de Woonbond gewerkt aan een integraal plan voor de woningmarkt. Het Plan voor de Volkshuisvesting wil een oplossing bieden voor de woningnood, onbetaalbare huren en de energietransitie. De Woonbond wil terug naar het tijdperk van voor het neo-liberalisme, met meer Rijksregie, minder markt en meer volkshuisvesting. De corporaties moeten weer in staat worden gesteld een veel bredere doelgroep te huisvesten dan nu. Om ze daartoe in staat te stellen moet de verhuurderheffing worden omgezet in een investeringsfonds.
De weg om tot fatsoenlijke en betaalbare huisvesting voor iedereen te komen is voor de Woonbond die van minder markt en meer volkshuisvesting. Kortom: meer terug zoals het was, voordat de corporaties maatschappelijke ondernemingen moesten worden en het ministerie van Volkshuisvesting werd afgeschaft. De Woonbond wil weer naar een brede gereguleerde huursector met een liberalisatiegrens bij 1.000 euro in regio's waar dat nodig is. Corporaties kunnen daardoor de bouw en verhuur van middeldure huurwoningen weer tot hun kerntaak rekenen. Dat leidt er tevens toe dat de volkshuisvestingswijken minder het risico lopen een vangnet te worden voor de zwaksten uit de samenleving. Om de corporaties in staat te stellen veel meer woningen te bouwen, woningen te verduurzamen én de bredere doelgroep te huisvesten wordt in het plan van de Woonbond de zware belastingdruk op de corporaties weggenomen.
De Woonbond wil de rechtsbescherming van álle huurders verbeteren. Daartoe moet de Huurcommissie ook toegankelijk worden voor huurders in de vrije sector, moet worden gekapt in het woud aan tijdelijke huurcontracten en moeten de mogelijkheden om huurcontracten te ontbinden vanwege 'dringend eigen gebruik' worden beperkt.
Het uitgebreide Plan van de Volkshuisvesting bevat een analyse van oorzaken van de wooncrisis en groot aantal gedetailleerde voorstellen.