Met het Wetsvoorstel Doorstroming dat kort geleden naar de Kamer is gestuurd wijkt minister Blok op veel punten af van het Sociaal Huurakkoord. En in al die punten zijn ten nadele van de huurder, aldus de Woonbond in een reactie op het wetvoorstel.
Aedes en Woonbond sloten in 2015 een akkoord over de huurstijgingen de komende jaren. Minister Blok heeft het basisprincipe van dit akkoord overnomen in zijn wetsvoorstel. Dat is dat de totale huursom van corporaties jaarlijks niet meer stijgt dan 1 procent boven inflatie. Maar minister Blok maakt een uitzondering voor commerciële verhuurders. Die mogen de huren gereguleerde huurwoningen jaarlijks met 2,5 procent boven inflatie verhogen. Daarnaast wil Blok een vorm van inkomensafhankelijke huurverhoging handhaven: de huren van huishoudens met een inkomen boven de €39.000 - de zogeheten scheefwoners - mogen met maar liefst 4 procent boven inflatie stijgen, ongeacht hun huidige huur.
Daarnaast vindt de Woonbond het merkwaardig dat het voorstel over de huursombenadering wordt gekoppeld aan extra mogelijkheden voor tijdelijke huurcontracten. Volgens de bond horen deze maatregelen niet samen in een wetsvoorstel. De Woonbond wil vasthouden aan het Sociaal Huurakkoord: "Dit akkoord is een afgewogen pakket aan maatregelen, bedoeld om een rem op de huurstijgingen te realiseren. Dat is hard nodig na de enorme huurstijgingen van de afgelopen drie jaar. Alle afwijkingen van het door Aedes en de Woonbond gesloten akkoord, zijn ten nadele van de huurder."