Zondag is in Amsterdam de Klimaatmars, met als opvallende mede-organisator De Woonbond. Directeur Paul Jansen benadrukt in een interview in het AD dat de Woonbond wil voorkomen dat de rekening voor de energietransitie terecht komt bij de sociale huurders. "Wij willen iets doen aan het klimaatprobleem en pleiten voor een betaalbare aanpak." Hij wil huren van slecht geïsoleerde woningen bevriezen, het puntenstelsel aanpassen en de verhuurderheffing inzetten voor de energietransitie.
In de plannen van de klimaattafels zijn de woningcorporaties aangewezen als de 'startmotor' van de energietransitie. Dat is logische strategie omdat de corporaties eigenaar zijn van ruim 2 miljoen woningen. Maar de vraag is wie die enorme investeringen gaat betalen. Het kabinet moet dat compenseren, vindt Jansen. Hij stelt voor daartoe de verhuurderheffing te halveren en dat geld in te zetten voor verduurzaming.
Hij wil ook het puntenstelsel en de huurwetgeving aanpassen. Jansen stelt voor de huren van woningen met G- of F-label te bevriezen zodat eigenaren worden gestimuleerd te investeren in isolatie. De huurverhogingen bij een E-label zouden wettelijk moeten worden beperkt. Ook vindt hij het onredelijk dat er 250 euro meer huur mag worden gevraagd voor energieneutrale woningen: "De gemiddelde energierekening is 120 euro per maand".
Bij de Klimaatmars wil de Woonbond het signaal afgeven dat de lasten niet mogen terechtkomen bij de huishoudens, maar bij de grote vervuilers.
Bron: ‘Het is oneerlijk dat huurders de lasten van verduurzaming moeten dragen’ (AD, 6 maart 2019)