-
Huurders in de sociale sector moeten minder mogelijkheden krijgen om eindeloos bezwaar te maken, zo meent Mohamed Acharki, bestuurder van woningcorporatie Rochdale. Het ergert hem dat huurders de vernieuwing van de sociale woningvoorraad jarenlang met allerlei bezwaarprocedures kunnen traineren.
Nieuwsartikel
-
Het kabinet wil voor huishoudens met lage inkomens de huurprijs van corporatiewoningen vanaf juli volgend jaar verlagen tot maximaal 563 euro per maand, maar de Raad van State plaatst stevige vraagtekens bij het wetsvoorstel. Zo wordt de noodzaak betwijfeld. Ook gaat de maatregel ten koste van de investeringsruimte van corporaties. De Raad van State vindt dat minister De Jonge zijn huiswerk over moet doen.
Nieuwsartikel
-
In 2021 worden de huren van dure scheefwoners verlaagd. Zo blijkt uit de op Prinsjesdag gepresenteerde kabinetsplannen. In totaal gaat het om naar schatting 260.000 huurders die in aanmerking komen voor dit recht op eenmalige huurverlaging tot de eerste zogenoemde aftoppingsgrens (619 euro voor een- en tweepersoonshuishoudens, 663 euro voor drie- en meerpersoonshuishoudens). Gemiddeld komt de huurverlaging neer op 40 euro per maand per huishouden. Het inkomen over 2019 is leidend.
Nieuwsartikel
-
Huurders met een hoger inkomen moeten eerder een huur betalen die aansluit bij de kwaliteit van de woningen. Zo schrijft de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) in een reactie op het wetsvoorstel van minister Ollongren voor aanpassing van de huur- en inkomensgrenzen.
In het huidige systeem is boven 42.436 euro een hogere huur mogelijk. Ollongren stelt voor deze grens te verhogen naar 45.000 euro voor eenpersoonshuishoudens en 52.000 euro voor meerpersoonshuishoudens.
Nieuwsartikel
-
De inkomensafhankelijke huurverhoging voor middeninkomens moet niet stoppen bij de liberalisatiegrens. Dat schrijven de bestuurders van Ymere, de Alliantie, Stadgenoot en drie andere corporaties in een reactie op het concept-wetsvoorstel van minister Ollongren. Het laten doorgroeien van inkomensafhankelijke huurverhogingen kan doorstroming naar het midden-huursegment of de koopsector juist bevorderen.
Nieuwsartikel
-
De coalitiefracties CDA en VVD hebben de ‘scheefwoner’ weer op de politieke agenda gezet met hun voornemen om de huren van scheefhuurders in één klap fors te verhogen. Maar hoe groot is dit ‘probleem’ nu eigenlijk? En deugt de definiëring van ‘de scheefwoner’ wel?
Achtergrondartikel
-
Een Kamermeerderheid steunt een versnelde aanpak van scheefwonen. Een motie daarover van de coalitiepartijen heeft dinsdag ook de steun gekregen van 50PLUs en SGP. De gehele linkse oppositie en PVV en Forum voor Democratie stemden tegen. In het voorstel van de Kamerleden Ronnes (CDA) en Koerhuis (VVD) moet voor hogere inkomens vanaf ongeveer twee keer modaal in één stap een verhoging naar de sociale huurgrens (720,42 euro in 2019) worden gerealiseerd. Het voorstel kan ertoe leiden dat ‘… meer Nieuwsartikel
-
Het thema 'scheefwonen' staat weer hoog op de politieke agenda nadat coalitiepartijen een plan lanceerden om de huren van scheefhuurders in één klap fors te verhogen naar de liberaliseringsgrens. Dit om de doorstroming te bevorderen. Maar hoeveel scheefwoners zijn er nu eigenlijk in de regio Amsterdam. NUL20 zocht het uit. In de Metropoolregio Amsterdam is het aandeel scheefwoners in corporatiewoningen 14 procent, waarvan het merendeel een (lager) middeninkomen verdient.
Achtergrondartikel
-
update 28-09-2018Scheefwoners moeten versneld meer huur gaan betalen, zo zullen VVD, D66, CDA en CU woensdag voorstellen in debat met minister Ollongren. Op die manier willen de regeringspartijen hen aanmoedigen te verhuizen naar een woning in de vrije huur- of koopsector. Nu is het nog zo dat scheefwoners – die meer dan 41.000 euro per jaar verdienen – jaarlijks niet meer dan 5,4 procent huurverhoging krijgen. De coalitiepartijen willen de huurprijs voor scheefwoners in één klap verhogen… meer Nieuwsartikel
-
Huurverhogingen op basis van inkomensgegevens van de Belastingdienst zijn niet in strijd met de wet. Dat heeft de Rechtbank Den Haag uitgemaakt in de procedure van de Woonbond tegen de overheid en enkele corporaties. Collectieve financiële compensatie is niet aan de orde.
Nieuwsartikel
-
Huurders bij woningcorporaties met luxere woningen betalen gemiddeld relatief weinig extra geld voor de hogere kwaliteit. Zo concluderen twee onderzoekers van het Centraal Planbureau in de donderdag gepubliceerde Policy Brief 'Het huurbeleid van woningcorporaties'. Dit maakt het volgens hen lastig om het huurbeleid van woningcorporaties te sturen via de maximale huren uit het woningwaarderingsstelsel (WWS).
Nieuwsartikel
-
De huurbescherming moet worden hervormd. Zo laat Stadgenoot-bestuurder Marien de Langen weten in een interview in de Volkskrant. In de strijd tegen de lange wachtlijsten moet de bestaande sociale woningvoorraad effectiever worden gebruikt. De Langen is daarom voorstander van de introductie van een zogeheten wooncontract.
Nieuwsartikel
-
Nieuwkomers in de grote steden brengen steeds vaker eigen geld mee om kans te maken op de koopwoningmarkt. Met name in Amsterdam wordt dat normaal. Dit blijkt uit een omvangrijk onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) naar de huizenmarkt. Het is volgens DNB niet ongewoon dat kopers in de hoofdstad tussen de 50.000 euro en 70.000 euro aan eigen geld inbrengen. Sinds 2013 wordt ruim een kwart van de aankopen in Amsterdam zelfs zonder hypotheek betaald. Dat heeft volgens DNB te maken met de… meer Nieuwsartikel
-
Het aantal huishoudens dat veel huur betaalt in verhouding tot het inkomen, is in 2015 gelijk gebleven. In dat jaar waren er 370 duizend huishoudens met huurtoeslag die “duur scheefwoonden”. In totaal ontvingen zij bijna 1,1 miljard euro huurtoeslag. Dat meldt het CBS op basis van inkomensgegevens over het jaar 2015.
Nieuwsartikel
-
Ymere en Rochdale houden in de maanden maart en april zogeheten woningruilweken in de wijk Amsteldorp in Amsterdam-Oost. Volgens beide corporaties blijkt uit onderzoek dat tal van bewoners in Amsteldorp wel graag willen verhuizen naar een meer passende woning. Maar zij zijn ook gehecht aan hun buurt. Het beter passende huis moet zich daarom wel in de eigen buurt bevinden.
Nieuwsartikel
-
Bijna de helft van de huurders van corporatiewoningen stroomt binnen vijf jaar na verhuring door naar een volgende woning. Veranderingen in hun huishouden spelen daarbij een grote rol, zo blijkt uit onderzoek in onder meer de Amsterdamse regio.
Nieuwsartikel
-
In de periferie van Amsterdam wonen relatief meer goedkope scheefwoners dan in de hoofdstad zelf. De kroon spant Oostzaan, maar ook in Landsmeer en Ouder-Amstel woont meer dan een kwart van de corporatiehuurders scheef. Omgekeerd wonen heel veel Almeerse huurders veel te duur gezien hun inkomen. Anders dan vaak gedacht, loopt het aandeel scheefwoners in Amsterdam redelijk in de pas met het landelijke gemiddelde.
Achtergrondartikel
-
Laatste update di.18 okt. 10.10 uurIn de periferie van Amsterdam wonen relatief meer goedkope scheefwoners dan in de hoofdstad zelf. De kroon spant Oostzaan, maar ook in Landsmeer en Ouder-Amstel woont meer dan een kwart van de corporatiehuurders scheef. Omgekeerd wonen veel Almeerse huurders veel te duur gezien hun inkomen.
Nieuwsartikel
-
Amsterdam start met een vorm van lokale huurtoeslag. "Wij gaan ervoor zorgen dat huren dalen voor de mensen die het het hardst nodig hebben", zegt wethouder Laurens Ivens (SP). Volgens hem komen steeds meer mensen in de problemen door hoge huren. Amsterdam begint het subsidieproject met het in kaart brengen van huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum èn een huur die ligt boven de huurtoeslaggrens. Deze groep komt in aanmerking voor een structurele verlaging van hun… meer Nieuwsartikel
-
Verhuurders mogen vanaf 1 juli de huren verhogen met maximaal de inflatie plus 1,5 procent. Daar bovenop mag voor huishoudens tussen de 33.614 euro en 43.000 euro de huur met nog eens een procent omhoog. Voor huishoudens boven de 43.000 euro is dat vijf procent. De voorstellen voor deze inkomensafhankelijke huurverhoging zijn door minister Blok voor Wonen naar de Tweede en Eerste Kamer gestuurd.
Nieuwsartikel
-
De Amsterdamse wethouder Freek Ossel van Wonen is positief over het regeerakkoord. Scheefwonen wordt aangepakt en er komt duidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek. Als het gaat om de aansturing van de corporaties, dan verwacht hij niet onmiddellijk andere omgangsvormen.
Nieuwsartikel
-
In ruim een kwart van de huurwoningen van woningcorporaties woonde in 2011 een huishouden met een inkomen hoger dan 33 duizend euro. In Amsterdam is dat 30 procent. Dat meldt het CBS. Het gaat om 609 duizend van de 2,2 miljoen bewoonde corporatiewoningen. Sinds 2011 moet deze inkomensgrens van de Europese Commissie worden gehanteerd bij de toewijzing van sociale huurwoningen.
Nieuwsartikel
-
Er komt in Amsterdam een driejarige pilot met inkomensafhankelijke huurprijzen. Doelgroep vormen huishoudens van minimaal twee personen met een laag middeninkomen. Zij kunnen straks vrije sector corporatiewoningen huren met huurprijzen tussen de 560 en 900 euro.
Achtergrondartikel
-
Eén op de zes Amsterdamse huurwoningen scheef verhuurd
Gemiddeld één op de zes sociale huurwoningen in Amsterdam wordt bewoond door een huishouden met een gezamenlijk inkomen van 43.000 euro of meer. In Zaanstad is dat bijna een op vijf. In Haarlemmermeer geldt dat voor een op de vier woningen. Zo hebben corporaties vastgesteld op basis van informatie van de Belastingdienst.
Nieuwsartikel
-
De gemeente Den Haag en de lokale corporaties overwegen scheefwoners een verhuisvergoeding van 5000 euro te geven om ze te stimuleren te verhuizen. De regeling wordt gericht op bepaalde schaarse woningtypen en zal aansluiten bij het programma 'Van groot naar beter.'
Dit voornemen is onderdeel van de nieuwe prestatieafspraken die Den Haag en de woningcorporaties Vestia, Haag Wonen en Staedion op 4 oktober ondertekenden. Hiermee hebben ze officieel vastgelegd voor de periode 2010-2015 dat ze… meer Nieuwsartikel