Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna 2.800 nieuwe woningen in en rond Boven ´t Y Amsterdam Noord

Image

Het Buikslotermeerplein in Amsterdam verandert na jarenlang wachten in het nieuwe hart van Noord, waar mensen aangenaam kunnen winkelen, wonen, werken en ontspannen. Althans, volgens de gemeentelijke plannen die nu ter inzage liggen. Het gebied vanaf Stadsloket Noord tot aan het Olof Palmeplein moet levendiger en groener worden, met betere verbindingen met de omliggende wijken en meer ruimte voor horeca en cultuur. In winkelcentrum Boven 't Y komen hoogbouwtorens met ruimte voor 1.900 woningen en aan de randen van het Centrumplein kunnen nog eens bijna 900 woningen worden gebouwd.

'Noord is een van de gebieden die het verdient om een volwaardig stadscentrum te krijgen, met behoud van eigen karakter. We zetten met dit plan een grote stap om het Buikslotermeerplein en de ruimte eromheen te ontwikkelen tot een echte stadskern', aldus wethouder Reinier van Dantzig.

De vastgoedeigenaren van het winkelcentrum Boven 't Y beslissen zelf of en wanneer zij hun eigen kavels ontwikkelen. Hiervoor zijn spelregels opgesteld, waarin is afgesproken hoe het winkelcentrum er in de toekomst uit komt te zien. De meeste nieuwe gebouwen in het winkelcentrum worden net zo hoog als de gebouwen rondom metrostation Noord. De onderste verdiepingen zijn gereserveerd voor publieksfuncties. Winkelen blijft een belangrijke rol spelen.

Het Centrumplein moet een groen en bruisend hart worden. Er komen vier pleinen met elk een eigen karakter. Rond het Centrumplein liggen vier grote kavels met ruimte voor in totaal 875 woningen. De eerste planvorming voor herontwikkeling van het Buikslotermeerplein en het winkelcentrum Boven 't Y dateren al van het begin van deze eeuw.