Veertig procent van de woningen in Amsterdam wordt boven de vraagprijs verkocht. Dat meldt het FD vandaag op gezag van onderzoeksbureau Calcasa. De oververhitting van de hoofdstedelijke woningmarkt bereikt daarmee een nieuw hoogtepunt. Een jaar geleden werden volgens MVA-cijfers zo'n 20 procent van de Amsterdamse woningen boven de vraagprijs verkocht. Binnen de ring bieden potentiële kopers volgens FD in meerderheid van de gevallen boven de vraagprijs. De gemiddelde woningprijs ligt in Amsterdam volgens Calcasa al weer boven het niveau van 2008.
De oververhitting strekt zich uit tot alle segmenten van de Amsterdamse woningmarkt. De gemiddelde inschrijfduur voor een sociale huurwoning beweegt zich al enkele jaren rond de negen jaar, terwijl ook voor vrije sector huurwoningen de huurders in de rij staan.
De stijgende grondprijzen bedreigen potentieel de kansen van beleggers in nieuwbouw huurwoningen. Recentelijk hebben daarom VVD en D66 een amendement bij de begroting 2016 ingediend dat moet verzekeren dat het college grond voor middensegment huurwoningen beschikbaar blijft stellen. Jaarlijks moeten er 800 tot 1000 "nieuw gerealiseerde" middensegment huurwoningen worden toegevoegd, aldus de aangenomen motie. Wethouder Ivens van Bouwen en Wonen is positief over deze inbreng: "Met het amendement komt er een extra indicator in de begroting voor middensegment huurwoningen. Dit is een streefcijfer, waarop het college stuurt door via tenders te programmeren in projecten," aldus een woordvoerder. Het gaat daarbij om woningen tot 1000 euro huur.