Verkoop Amsterdamse corporatiewoningen holt achteruit
Voor het derde achtereenvolgende jaar hebben Amsterdamse corporaties minder sociale huurwoningen weten te verkopen. In 2010 werden 1585 woningen verkocht, terwijl dat er in 2007 (het laatste jaar voor de crisis) nog 2200 waren. De verkoop van bestaand bezit verschaft corporaties de middelen om te investeren in nieuwbouw. Directeur Hans van Harten maakte de cijfers bekend op de nieuwjaarsreceptie van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.
De verkoopcijfers lopen terug sinds de start van de economische crisis. In 2010 kwam daar nog bij dat de mutatiegraad van corporatiewoningen in Amsterdam sterk afneemt. Het aantal nieuwe verhuringen liep met 9 procent terug. Daardoor komen er ook minder leegstaande woningen beschikbaar voor verkoop. Er worden weinig woningen verkocht aan zittende huurders. In Noord en Centrum nog het meest, maar nog altijd slechts 15 procent. De meeste kopers van corporatiewoningen (70%) komen uit Amsterdam; alleen in Zuid wordt relatief veel verkocht aan kopers van buiten de stad.
Enig lichtpuntje voor de corporaties is wellicht dat de verkoopcijfers van de tweede helft van 2010 beduidend beter zijn dan de eerste. Dat zou te maken kunnen hebben met prijsacties. Meer dan de helft van de woningen is via vrij op naam acties verkocht. Ymere en de Alliantie Amsterdam hebben de meeste woningen verkocht.
Cijfers en cijfers
Vanaf 2008 maakt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporatie een eigen inventarisatie van de verkopen. In 2008 waren dat er 1.751, in 2009 nog 1.640 en in 2010 nog slechts 1.585. Om het ingewikkeld te maken wijken deze cijfers flink af van de statistieken die het Ontwikkelingsbedrijf Amsterdam bijhoudt ten behoeve van het convenant verkoop. Die liggen een stuk, wel honderden, lager. Dat heeft mede te maken met het feit dat niet alle verkopen meetellen bij het convenant verkoop.
In het maart-nummer van NUL20 komt een uitgebreide analyse van de verkoop van corporatiewoningen.