De inkomensgrens om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet worden verhoogd. Zo meent Cody Hochstenbach, stadsgeograaf aan de Universiteit van Amsterdam. Hij maakt zich zorgen over de positie van lagere middeninkomens in de stad. Zij verdienen te veel voor een sociale huurwoning en te weinig om op de gespannen Amsterdamse woningmarkt een huis te kopen.
"Als die grens omhoog gaat, dan kunnen bijvoorbeeld docenten ook terecht in goedkope huurhuizen", aldus Hochstenbach afgelopen week in een interview in het Parool. "De woonlasten in Nederland zijn hoog. Zo kunnen deze groepen wat geld sparen voor een volgende stap op de woningmarkt."
Hochstenbach is ook bezorgd over de toenemende tweedeling in de stad. Jonge trendsetters ontdekken wijken als de Indische Buurt en De Baarsjes. Dat zijn ook de vooroorlogse wijken in de schil rondom de binnenstad waar het aantal betaalbare huizen het snelst daalt. In deze buurten daalde de afgelopen vijf jaar de voorraad betaalbare huizen met zeven tot acht procent. Terwijl in de naoorlogse wijken in Nieuw-West, Zuidoost en Noord de daling van de betaalbare voorraad veel langzamer verloopt. "Er ontstaat steeds meer een stad met veel sociale huurwoningen buiten de Ring en in Noord en dure huur- en koopwoningen binnen de Ring. Armoede balt zich meer en meer samen."
Rochdale laat in een reactie op de constateringen van Hochstenbach weten, het aantal sociale huurwoningen ook in populaire wijken gelijk te willen houden. In dergelijke wijken wordt nauwelijks meer verkocht of geliberaliseerd. Waar mogelijk wordt bijgebouwd."Wij geloven in de kracht van gemengde wijken, waar mensen met een laag en met een hoog inkomen kunnen wonen", aldus de corporatie.