Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel minder buitenlandse studenten, maar kamernood onder studenten blijft hoog

Image

Amsterdamse universiteiten hielden bij het begin van het studiejaar rekening met een kwart tot eenderde minder buitenlandse studenten vanwege corona, zo blijkt uit onderzoek van NUL20. De VU reserveerde bijvoorbeeld 550 kamers en studio's minder voor internationale studenten, terwijl men normaliter zo'n 1.750 internationale studenten en 250 onderzoekers of leraren aan huisvesting helpt. In normale tijden hebben UvA en HvA voor buitenlandse studenten zo’n 2.850 kamers beschikbaar, nu duizend minder.

UvA/HvA en VU bieden in het eerste semester geen exchange-programma’s aan. Daarmee valt bij de UvA/HvA grofweg een derde van de kamervraag weg, aldus huisvestingsmanager Bart Ouwerkerk. Zijn collega Henny Smit bij de VU ziet daarnaast dat er minder niet-EU studenten afkomen op eenjarige masters. Daartegen is de belangstelling van studenten uit niet-EU landen voor meerjarige masteropleidingen juist toegenomen. Smit is niet verbaasd. “Het gaat om jonge mensen die hun opleiding als een investering in hun toekomst zien en op de arbeidsmarkt de komende tijd door corona geen goede kansen hebben.”

Ondanks de flinke daling van het aantal internationale studenten blijft de kamernood onder studenten groot, benadrukt Gijsbert Mul van studentenhuisvester DUWO. Het aantal nieuwe inschrijvingen ligt op een normaal peil en de wachttijden blijven hoog. “Bij DUWO liggen die op gemiddeld 45 tot 48 maanden bij een geslaagde transactie. In vergelijking tot het begin van het jaar is dat iets gedaald maar op iedere vrijgekomen woning reageren nog altijd zo’n vijftig tot negentig mensen. Dat aantal ligt weer iets hoger dan in de periode voor corona.”
En als in het tweede semester de exchange-programma’s worden opgestart, zijn er weer extra kamers nodig.

Trefwoorden