Overslaan en naar de inhoud gaan

Subsidie voor coöperatieve zonprojecten

Image

Amsterdammers die hun dak beschikbaar stellen voor het leggen van zonnepanelen, kunnen daarvoor een subsidie krijgen. De gemeente wil op deze manier meer inwoners zonder (geschikt) eigen dak de kans geven in zonne-energie te investeren. De subsidie heet ‘Dak voor de Stad’. Amsterdam is de eerste stad in Nederland die een dergelijke regeling in het leven roept.

De subsidie is bedoeld om meer coöperatieve zonprojecten van de grond te krijgen. In dat soort projecten stellen eigenaren van grote gebouwen, bijvoorbeeld bedrijven, instellingen of VvE’s, hun dak ter beschikking aan een zoncoöperatie. Deze plaatst panelen op het dak en geeft de leden of derden in de kans om daarin te investeren. De zoncoöperatie doet het grootse deel van het werk, maar het mogelijk maken van deze constructie vergt ook tijd en energie van de dakeigenaar. Daarvoor kan bij de gemeente de subsidie worden aangevraagd. De subsidie is bedoeld voor daken met minimaal 100 panelen en minimaal 10 Amsterdamse deelnemers in de coöperatie. Het minimumbedrag is 5000 euro, het maximum 30.000 euro per dak.

Wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho: ‘Ik wil het dakeigenaren niet alleen makkelijker maken, ik wil ook een krachtig signaal afgeven dat we het als gemeente erg belangrijk vinden dat we het grote dakpotentieel voor zon optimaal gaan gebruiken. Onze stad heeft 800 voetbalvelden aan daken die geschikt zijn voor zonne-energie. Aan de andere kant zijn er veel Amsterdammers die willen investeren in zon maar zelf geen eigen dak of geschikt dak hebben. Met deze regeling wil ik dakeigenaren en “daklozen” dichter bij elkaar brengen.’

Amsterdamse zoncoöperaties konden al bij de gemeente subsidie krijgen om hun bedrijfsvoering te professionaliseren en nieuwe projecten te realiseren. Daarnaast ondersteunt de gemeente de Zoncoalitie, die binnenkort een grote campagne lanceert om inwoners van de stad te enthousiasmeren voor zonne-energie. Eerder heeft de gemeente de regels voor zonnepanelen op monumenten en in beschermd stadsgezicht versoepeld. Voor de benodigde vergunningen hoeven geen leges meer betaald te worden. Bewoners, bedrijven en organisaties kunnen van de gemeente bovendien een gratis advies op maat krijgen bij het plaatsen van zonnepanelen.

Trefwoorden