De inmiddels zes jaar oude wet Kraken en Leegstand heeft in Amsterdam weinig effect. De procedures om krakers uit een pand te krijgen zijn eindeloos, de wetsovertreders worden niet vervolgd en kunnen moeiteloos een nieuw pand kraken. De maatschappelijke kosten van kraken zijn niet gering en de negatieve effecten op een buurt waar gekraakt wordt zijn groot. Dit betoogde Stadgenoot tegenover de Vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie in een rondetafelgesprek over kraken en leegstand.
"Kraken is nog steeds veel te gemakkelijk in Amsterdam", zo meent Franck Storm, directeur Klant en Woning van Stadgenoot. "In onze stad staan geen sancties op kraken. De praktijk is dat krakers niet worden vervolgd." De evaluatie van de wet door onderzoeksbureau RIGO bevat volgens hem fouten en onvolkomenheden. "In Amsterdam zouden in vijf jaar tijd slechts 12 aangiftes tegen kraak zijn gedaan. Alleen Stadgenoot doet jaarlijks al 10 tot 15 aangiftes. En het is raar dat de grote steden en de provincie op een grote hoop worden geveegd worden. Dat is appels met peren vergelijken." Hij vindt het jammer dat de onderzoekers niet met woningcorporaties hebben gesproken.
Stadgenoot is voorstander van kortere procedures en een steviger aanpak. "In Amsterdam kunnen krakers de procedures eindeloos oprekken. En als ze dan vertrekken, kunnen ze straffeloos hun intrek nemen in een nieuw kraakpand. Het niet vervolgen van mensen die de wet overtreden is een ondermijning van de rechtsstaat en druist in tegen het rechtvaardigheidsgevoel van mensen. De woningnood in Amsterdam is groot en met elkaar hebben we regels opgesteld om de woningen die vrijkomen eerlijk te verdelen. Iedereen moet op zijn beurt wachten."