Solids begin volgend jaar in verhuur
De Solids van woningbouwvereniging Stadgenoot worden in het eerste kwartaal van 2011 via een veiling in de verhuur gebracht. Solid 11 aan de Eerste Constantijn Huygensstraat in West wordt het eerste geveild, daarna volgen de Solids op IJburg.
Solids in aanbouw op IJburg
Solids is een nieuw verhuurconcept van woningbouwvereniging Stadgenoot met gebouwen die een bestemmingsvrije functie hebben. Daardoor is nagenoeg alles mogelijk in een Solid. Van een woning tot een hotel. Huurders mogen zelf de bestemming, de indeling, de grootte én de huurprijs bepalen. Omdat de indeling en de functie kan veranderen, verwacht Stadgenoot hiermee gebouwen in Amsterdam neer te zetten die lang mee kunnen. Woonruimte kan na verloop van tijd kantoor of winkel worden en andersom, afhankelijk van de behoefte. De ruimtes worden casco opgeleverd.
De corporatie had de Solids het liefste geheel bestemmingsvrij gehad, maar stadsdeel West heeft een limiet gesteld aan het percentage horeca. Wel krijgen de Solids waarschijnlijk de status van woningmarktexperiment. Zo zal de woonduur niet van invloed zijn op de toewijzing van de vijftien procent sociale huur en wordt mogelijke woningontrekking toegestaan; woningen kunnen daardoor worden samengevoegd of omgezet in bedrijfsruimte.
Puntenstelsel
Stadgenoot wil ook graag een uitzondering op het puntensysteem, omdat anders alle kleinere units binnen de huurprijsbescherming vallen. Uitgangspunt was een minimale Solid-grootte van 60 vierkante meter. Bij de geplande 15% sociale huur en de bedrijfsruimtes zijn deze basismaten bij de start ook het uitgangspunt. Maar bij de vrije verhuur gooit het woningwaarderingssysteem roet in het eten. Mede omdat de Solids casco worden opgeleverd is bijna het dubbele aantal vierkante meters nodig om ruimtes vrij van huurprijsbeschermingsregels te kunnen veilen. Volgens projectleider Coosje Brijker voert de corporatie daarover nog overleg met Vrom.
Stadgenoot is van plan nog meer Solids te bouwen. Die moeten dan niet alleen duurzaam in flexibel gebruik zijn, maar ook klimaatneutraal.
Dit artikel is bijgewerkt op 13 juli 2010