Slimme muurverwarming
Ymere presenteerde eind april de eerste woning in Nederland met elektrische muurverwarming. In de muren zijn rubberachtige verwarmingsmatten verwerkt die opwarmen zodra er zwakstroom door loopt. De matten zijn achter gipsplaten geplakt. De proefwoning, de eengezinswoning uit 1925 in de Stompetorenstraat in Amsterdam-Noord, heeft geen andere bronnen van verwarming meer nodig.
Het verwarmingssysteem, een vinding van Willem Neeleman van ActiveWarmth, is tijdens onderdeel een hoogrenovatie-beurt geplaatst. De volledig gestripte woning is voor 80 duizend euro opgeknapt en voorzien van dubbelglas, isolatie en een ventilatie- en verwarmingssysteem. De kosten van het verwarmingssysteem vallen bij een renovatie ongeveer 1500 euro hoger uit dan een traditioneel verwarmingssysteem. Het aantal stroken verwarmingsmatten is afhankelijk van de grootte van de ruimte.
Een belangrijke meerwaarde van het verwarmingssysteem is dat het per individuele kamer kan worden bediend. Bovendien kunnen slimme sensoren beweging in de kamers detecteren, waardoor alleen ruimtes worden verwarmd waar iemand is. Dat is mogelijk omdat het elektrische systeem in staat is een ruimte binnen een kwartier acht graden warmer te maken.
De muurverwarming zorgt voor een heel gelijkmatige verwarming waardoor het comfort in de woning verbetert.
In vergelijking met de situatie voor de renovatie is het aantal stookdagen per jaar teruggebracht: van 218 naar 80. Dat scheelt op de energierekening van de toekomstige bewoner die overigens wel wat meer gaat betalen vanwege de energiemaatregelen die Ymere heeft toegepast.
Bestuurder Pieter de Jong van Ymere is enthousiast over het systeem van Neeleman, dat in de afgelopen winter is getest. Hij vindt het onderhoudsvrije systeem vooral goed toepasbaar is in eengezinswoningen in oude wijken, zoals in Tuindorp Nieuwendam. "Voor grotere complexen kan investering in warmte-koude opslag interessant zijn, of Stadswarmte. Het voordeel van deze nieuwe techniek is dat we woningen bij mutatie daarmee kunnen voorzien. We kunnen dit systeem heel flexibel inzetten."
Ymere verhuurt tachtigduizend woningen, waaronder vele honderden woningen die vergelijkbaar zijn met de opgeknapte woning in de Stompetorenstraat, aldus De Jong.