Stadgenoot heeft in haar strijd voor veilige huurwoningen opnieuw succes geboekt. Huurders moeten meewerken aan de installatie van een cv-ketel om het risico op koolmonoxidevergiftiging te beperken. De rechter had in kort geding al bepaald dat huurders toegang tot hun woning moesten verlenen om de nieuwe verwarmingsapparatuur te laten installeren. In hoger beroep is de rechter nu tot hetzelfde oordeel gekomen.
In september 2013 startte Stadgenoot een grootscheepse operatie om gevaarlijke verbrandingstoestellen, zoals geisers en gaskachels, te vervangen door HR-ketels. Begin vorig jaar diende de eerste rechtszaak in dit verband. Negen huurders werden door Stadgenoot in kort geding gedaagd. De rechter oordeelde dat huurders moeten meewerken, op straffe van een dwangsom. Ook werden de huurders veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.
In 2013 had de woningcorporatie nog 3500 woningen met een open verbrandingstoestel, grofweg tien procent van haar woningbezit. De huurders kregen meerdere malen de aanbieding hun geiser of gaskachel te laten vervangen door een relatief veilige HR-ketel. Dat was steeds op vrijwillige basis. Crux van de operatie die in 2013 van start ging, was dat medewerking verplicht werd gesteld. Stadgenoot maakte duidelijk de gang naar de rechter niet te schuwen als mensen zouden blijven weigeren.
De ketelweigeraars zijn te vinden bij vierhonderd 'reguliere woningen'. Stadgenoot verwacht dat de rechterlijke uitspraak van 27 januari jongstleden hen over de streep zal trekken. Wie volhardt in zijn weigering zal door Stadgenoot worden gedaagd. Met de jurisprudentie die nu is opgebouwd, zullen die zaken snel afgehamerd worden, zo verwacht Stadgenoot.
De huurverhoging na installatie van een HR-ketel bedraagt 20 euro per maand. Mensen die in aanmerking komen voor huurtoeslag, kunnen maximaal 13 euro terugkrijgen. Voor een extra verwarmde ruimte betalen huurders 5 euro per maand extra.