Rabobank stapt in de woningbouw onder de naam Rabo SmartBuilds. Doelstelling is de bouw van 12.000 tijdelijke woningen in het middeldure huursegment voor de komende tien jaar. De bank mikt op samenwerking met gemeenten die tijdelijk grondposities vergunnen voor een woonbestemming. Door modulaire bouw kan de bank haar duurzame Rabo SmartBuilds-woningen snel opleveren.
“Woningen bouwen en verhuren is waarschijnlijk niet de eerste bezigheid waar je bij een bank aan denkt,” zegt Rabobanks groepsdirectievoorzitter Wiebe Draijer in een verklaring. “Voor ons is het een natuurlijke doorvertaling van waar we als coöperatieve bank mee bezig zijn: bijdragen aan het oplossen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken die ook verder gaan dan individuele oplossingen voor individuele klanten. We kennen de woningmarkt, de lokale woonbehoefte, hebben een sterk netwerk en partners in de bouw en hebben de ambitie om bankier van de energietransitie te zijn. Dat komt samen in de circulaire, duurzame en energiezuinige Rabo SmartBuilds-woningen.”
Het initiatief komt bovenop tal van andere plannen voor vooral woningcorporaties voor tijdelijke woningbouw. Demissionair minister Kajsa Ollongren heeft daar ook extra geld beschikbaar voor gesteld. Zij ziet flexwonen als extra middel om het woningtekort te lijf te gaan. Anders dan de corporaties wil Rabo flexwoningen verhuren in het middensegment. Appartementen krijgen een huurprijs tussen 753 en 1000 euro per maand, voor grondgebonden woningen is dat maximaal 1250 euro.
Voordeel van de bouw van modulaire woningen is dat stikstofuitstoot op de bouwplaats minimaal is. De SmartBuilds-woningen worden voor 90-95 procent in de fabriek gebouwd met duurzame hoogwaardige materialen, CO2- en stikstofvriendelijk en zijn van het gas af. In aanblik zijn het volgens de bank volwaardige woningen en te vergelijken met ‘reguliere’ huizen.
De bank zegt gesprekken te voeren met een tiental middelgrote tot grote gemeenten en verwacht de eerste locaties de komende maanden bekend te maken. Rabo SmartBuilds is het eerste initiatief uit het programma ‘Bankier van de energietransitie’. Rabo via dochterbedrijf BPD ook betrokken bij de bouw van 15.000 huurwoningen vanuit het BPD Woningfonds.