In navolging van Airbnb heeft ook Booking.com een overeenkomst met Amsterdam gesloten tegen illegale vakantieverhuur. Daardoor verdwijnen veel advertenties die in strijd zijn met de regels van de site. Ook gaat Booking.com advertenties met illegaal aanbod verwijderen op specifieke verzoeken van de gemeente. De overeenkomst gaat 1 januari in.
Het in Amsterdam gevestigde Booking stond al een tijd onder druk om in navolging van Airbnb een overeenkomst te sluiten om illegale verhuur tegen te gaan. Dat ging niet van harte. Booking ziet liever dat de overheid met wettelijke regels komt voor alle aanbieders. De gemeente is het overigens met Booking eens dat vrijwillige afspraken met individuele bedrijven geen structurele oplossing beiden. Beide partijen pleiten voor een verdergaande wettelijke oplossing door middel van een registratiesysteem. Per 1 oktober is daarvoor het eerste opstapje gezet met de invoering van een meldingsplicht voor verhuurders.
De overeenkomst geldt voor één jaar. Amsterdam stelt twee belangrijke voorwaarden aan vakantieverhuur om overlast voor directe buren en omwonenden te voorkomen: niet langer dan zestig dagen per jaar en niet aan groepen van meer dan vier personen. Booking zegt alleen in staat te zijn aanbiedingen na zestig verhuurde dagen te blokkeren; wat betreft verhuur aan meer dan vier personen beperkt het bedrijf zich tot het nadrukkelijk melden aan zowel verhuurders als gasten dat er een maximum van vier personen per appartement geldt.