Alle sociale huurwoningen in Utrecht gaan vanaf 1 augustus gedurende zes weken lang naar statushouders die wachten op een woning. Met deze radicale maatregel wil Utrecht een bijdrage leveren aan de crisis in de asielopvang. Momenteel wachten 14.000 statushouders in de asielopvang op huisvesting in gemeenten. Naar schatting kunnen nu 490 statushouders in korte tijd in Utrecht worden gehuisvest. De gemeente wil met de ingreep gelijk de opgelopen achterstand op de landelijke taakstelling inlopen.
Vrijkomende corporatiewoningen gaan normaliter in Utrecht net als in Amsterdam voor 70 procent naar reguliere woningzoekenden en voor 30 procent naar 'kwetsbare doelgroepen', waaronder statushouders. De maatregel heeft uiteraard impact op alle woningzoekenden”, bevestigt wethouder Dennis de Vries (wonen). Utrecht telde in 2021 zo’n 46.500 sociale huurwoningen. De wachttijd voor een sociale huurwoning is gemiddeld elf jaar. De Vries: “Ze zijn ons allen even lief. Door de achterstand versneld in te lopen, kunnen we in september weer terug naar de gebruikelijke verdeling."
Gelijk met deze ingreep kondigde Utrecht de versnelde bouw aan van 2.000 tot 2.500 tijdelijke woningen aan: 1000 in 2023 en nog eens 1000 tot 1500 in het jaar daarna. De Vries: "Deze blijven 10 tot 15 jaar staan. Dit komt bovenop al bestaande plannen voor permanente sociale huurwoningen. Hiermee bieden we woningzoekenden meer perspectief.