Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam sluit convenant met grote verhuurder om crimineel gebruik van woningen tegen te gaan

Image

De gemeente Amsterdam en Syntrus Achmea gaan samenwerken om woningmisbruik door criminelen te voorkomen en aan te pakken. Syntrus is het eerste vastgoedbedrijf waarmee de gemeente zo'n convenant sluit. Criminelen gebruiken huurwoningen om drugs of wapens in op te slaan of voor illegale activiteiten als prostitutie, gokken en de productie van drugs. Ze gebruiken daarbij tussenpersonen en valse papieren.

De vastgoedbelegger gaat nieuwe huurders beter screenen. Daarnaast gaan gemeente en Syntrus Achmea vaker controleren op het gebruik van de woningen. Zo wordt informatie uitgewisseld over het aantal personen dat staat ingeschreven en over leegstand in panden van de vastgoedbelegger. Het doel van deze informatie-uitwisseling is om onrechtmatige bewoning eerder te signaleren en te bestrijden. 

Onderdeel van het convenant is verder dat specialisten van de gemeente, politie en het RIEC  kennis en expertise gaan uitwisselen met Syntrus Achmea. RIEC staat voor het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), een organisatie die zich bezig houdt met de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Na een jaar gaan betrokken partijen het convenant evalueren. Dat zal de basis zijn voor eventuele vervolgafspraken. De gemeente hoopt dat andere vastgoedbeleggers Syntrus zullen volgen. Primair doel is onrechtmatig gebruik van woningen te bestrijden. Daarmee kunnen woningzoekenden worden geholpen en verbetert de leefbaarheid in complexen of buurten.

Amsterdam zit overigens niet stil: in 2021 zijn 1.400 illegaal gebruikte woningen weer vrijgemaakt voor woningzoekenden. De belangrijkste ontruimingsgrond: illegale onderhuur.