Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Dossier
Geactualiseerd op
NUL20 Dashboard
Prijsontwikkeling koopwoningen

Actuele cijfers over de ontwikkeling van de koopwoningmarkt in Nederland en de regio Amsterdam.

De woningprijzen in Nederland laten, afgezien van een stevige dip vanaf de tweede helft van 2022 (de oorlog in Oekraïne), een gestaag stijgende lijn zien. Gedurende de korte maar hevige dip zakten de prijzen relatief het meeste in de duurste gebieden, en in de hoofdstad het meeste in Centrum. De mediane transactieprijs zakte in de hoofdstad het vierde kwartaal van 2022 naar 538.000 euro, een daling met ruim 10 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Das war einmal. De gekte is weer helemaal terug. In Amsterdam worden de meeste woningen weer boven de vraagprijs verkocht. Dat de transactieprijzen desalniettemin weer zakken komt omdat er meer appartementen in het goedkopere segment op de markt komen. Particuliere beleggers zijn aan het uitponden geslagen, met een piek in het laatste kwartaal van 2024, maar de verkoop van appartementen is in het eerste kwartaal nog altijd 32 procent hoger dan een jaar eerder.

Mediaan betekent: in het midden, er zijn net zoveel woningen duurder als goedkoper.

Regio Amsterdam

Dit zijn de ontwikkelingen binnen de deelregio's bij Amsterdam in het tweede kwartaal 2024:

De regio-indeling van de Metropoolregio Amsterdam komt helaas niet overeen met indeling in zogeheten Corop-regio's die de NVM in zijn rapportages hanteert. Dit zijn de Corop-regio's waar MRA-gemeenten deel van uitmaken:
Flevoland: Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde 
Gooi en Vechtstreek: Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden en Wijdemeren
Zaanstreek: Wormerland, Zaanstad
Groot-Amsterdam: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland
IJmond: Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest en Velsen
Agglomeratie Haarlem: Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort

Landelijke ontwikkelingen

Wat in het vierde kwartaal in Amsterdam gebeurde zien we verder doorzetten naar heel Nederland. Er komen steeds meer uitpondwoningen op de koopmarkt en het effect daarvan wordt steeds beter zichtbaar. Uitponding is het verkopen van voormalige huurwoningen, vooral van particuliere beleggers. Dat geeft een korte impuls in de koopmarkt, maar omdat het ten koste gaat van de huurvoorraad, blijft de krapte onverminderd.

In de COROP regio Groot-Amsterdam zijn in het eerste kwartaal 29 procent meer woningen te koop gezet ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Die trend is zichtbaar in heel Nederland: de stijging in aanbod van 22 procent ten opzichte van Q1 2024. Met als gevolg ook meer verkopen.

Ook de nieuwbouwmarkt stortte eind 2022 in. De verkoop van nieuwbouwwoningen en bouwkavels via NVM-makelaars daalde in het vierde kwartaal van 2022 met maar liefst 46 procent ten opzichte van een jaar eerder en 20 procent minder dan in het derde kwartaal.
Volgens de NVM-cijfers van het tweede kwartaal 2024 profiteert ook de nieuwbouw van de opverende markt. Waar de bouw door oplopende bouwkosten, stijgende rente en verminderd consumentenvertrouwen was ingezakt, zien de makelaars die dit jaar weer aantrekken. NVM-makelaars verkochten in drie maanden 7.300 nieuwbouwwoningen. Dat zijn er ongeveer evenveel als in het eerste kwartaal, maar 70 procent meer dan in dezelfde periode in 2023.

Volledige cijfers van Kadaster

Behalve de NVM publiceert ook CBS/kadaster cijfers over de woningmarkt. Die kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen, terwijl het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van álle bestaande koopwoningen en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd. Tussen koopovereenkomst en koopakte zit bovendien een tijdverschil.

CBS meldt overigens ook grote prijsstijgingen, in juni zelfs meer dan 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Over het hele tweede kwartaal waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 8,6 procent hoger dan een jaar eerder en in Amsterdam 10,4 procent. Onderstaande grafiek geeft de prijsontwikkeling per kwartaal van CBS tot en met 2e kwartaal 2024 voor Nederland en Amsterdam:

Image
Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen t/m Q2 2024. Bron: CBS--Kadaster/bewerking NUL20