Overslaan en naar de inhoud gaan

Akkoord over Jeruzalem

Akkoord over Jeruzalem

Er is eindelijk overeenstemming over de toekomst van Tuindorp Frankendael, beter bekend als Jeruzalem, in Oost-Watergraafsmeer. In 2011 start woningcorporatie Rochdale met de sloop van 450 woningen en twee jaar later wordt een zelfde aantal grotere woningen opgeleverd. Die komen vooral in het cultuurhistorisch minder belangrijke, zuidelijke deel van de wijk.
De stedenbouwkundige opzet van Jeruzalem, in 1948 bedacht door de architecten Merkelbach en Karsten, gold destijds als vernieuwend. Hier werd voor het eerst een speelse variant van de tot dan toe gebruikelijke strokenbouw gehanteerd. Er werd in lage hoogtes rond groene hoven gebouwd. Mien Ruysch ontwierp het groen en Aldo van Eyck de speeltuinen.
In het plan worden zes van de acht hoven behouden waardoor een substantieel deel van het monument intact blijft. De woningen daar worden opgeknapt en mogelijk samengevoegd. Ook de ‘Dubbele-H school’ wordt opgeknapt. De stedenbouwkundige structuur blijft behouden, waardoor aan de Glauberweg geen nieuwe bibliotheek komt. Wel komt er nieuwbouw voor het socialistische verzorgingshuis Willem Drees.[JZ]
 

Trefwoorden