Ymere promoot de Woonswitch
De inkt van het nieuwe convenant Woonruimteverdeling in de stadsregio Amsterdam is nauwelijks droog, of Ymere werkt al aan alternatieven. Met de Woonswitch kunnen huurders snel verhuizen ongeacht hun opgebouwde woonduur. De corporatie stelt zich op als actieve bemiddelaar. De Woonswitch wordt nu in praktijk gebracht in Zuid-Kennemerland. De eerste ervaringen zijn volgens Jeroen Frissen van Ymere zo hoopgevend, dat ook de Amsterdamse woonpartijen zich erop zouden moeten oriënteren.
Bij de Woonswitch wijst Ymere de woningen niet toe op basis van zoekduur, maar kijkt de corporatie vooral of de nieuwe woning past bij de situatie van de huurder (gezinsgrootte, inkomen en reeds gedane aanpassingen aan de woning in verband met handicap of ziekte). In geval van gelijkwaardige kandidaten laat Ymere de populariteit van de achter te laten woning meewegen. Hoe gewilder de woning die wordt verlaten, hoe meer kans op een andere woning. Frissen: “Bij gelijke kandidaten kiezen we inderdaad voor de huurder die de populairste woning achterlaat. Ymere wil met deze aanpak zowel zijn huurders meer maatwerk leveren als de doorstroming bevorderen.”
Voorheen werden alle vrijkomende huurwoningen in Zuid-Kennemerland toegewezen op basis van inschrijf-/woonduur. Vanaf 2007 mogen woningcorporaties dertig procent van hun beschikbare woningen in deze regio zelf toewijzen (in de regio Amsterdam is dat vijf procent). Ymere gebruikt die vrije beleidsruimte nu volledig voor de Woonswitch. Eerder experimenteerde de corporatie in de Amsterdamse stadsregio met een systeem op basis van loting: de Woonversnelling. [FvdM]