De gemeenten in de Metropoolregio waarvan in 2020 meer dan een kwart van de woningen nog een energielabel E, F of G had zijn Hilversum (27,5%), Zandvoort (28,4%), Gooise Meren (28,8%), Haarlem (30,5%), Bloemendaal (32,3%), Laren (33,3%) en Heemstede (35,3%). Het FD concludeert uit een landelijke analyse dat eigenaren in villadorpen weinig interesse lijken te hebben in het verduurzamen van hun woningen. Zeven van de acht gemeenten met de hoogste gemiddelde WOZ-waarden kennen meer huizen met een laag energielabel dan het landelijk gemiddelde. Bovendien is de laatste vijf jaar het percentage niet-duurzame woningen nauwelijks verbeterd. Wel is het percentage woningen met een geregistreerd energielabel in die periode bijna verdubbeld. De cijfers zijn afkomstig uit de Klimaatmonitor van Rijkswaterstaat. NUL20 heeft een eigen analyse gedaan voor de gemeenten uit de Metropoolregio Amsterdam.
Het energielabel bestaat sinds 2007. Bij de start hebben woningen een voorlopig label gekregen op basis van hun bouwjaar. Eigenaren kunnen er ook een aanvragen en bij verkoop is een geregistreerd label verplicht. Sinds 2015 is het aantal geregistreerde labels in de Metropoolregio Amsterdam met 89 procent gestegen. Gemeenten met een oudere woningvoorraad scoren uiteraard slechter dan gemeenten met veel moderne woningen. In Almere (0,3%) en Lelystad (1,5%) staan bijvoorbeeld nauwelijks woningen met een E, F en G label.
Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie aan de Universiteit van Tilburg, kan wel begrijpen dat villagemeenten slecht scoren, zegt hij in het FD: 'In Bloemendaal en Wassenaar hebben we het in veel gevallen over romantische, chique villa’s. Bewoners zijn kennelijk niet snel geneigd dubbel glas te plaatsen, laat staan dat ze zonnepanelen op hun rieten dak leggen.’
Een slecht energielabel lijkt ook weinig invloed op de prijs en de verkoopbaarheid van dergelijke woningen. Dat geeft huizeneigenaren weinig prikkels om te investeren in verduurzaming. In Bloemendaal, Laren nam het aandeel geregistreerde lage energielabels niet of nauwelijks af de laatste vijf jaar. Dit terwijl in gemeenten als Amstelveen (van 33,4 naar 19,5%) en Amsterdam (van 25,7 naar 18,1%) forse stappen werden gezet.