De 24-jarige Semra mag van de rechter in haar huis blijven. Verhuurder Eigen Haard stelde zich eerder op het standpunt dat zij haar huis moest verlaten nadat haar vader was overleden. Semra stond sinds 2017 wel ingeschreven op het adres, maar het huurcontract stond alleen op vaders naam. Na een langdurig steekspel kwam de zaak uiteindelijk bij de rechter die oordeelde dat er genoeg reden is om aan te nemen dat 'de samenwoning duurzaam en gemeenschappelijk' was. Eigen Haard betwistte dat.
Eind november 2019 overleed Semra's vader aan de verwondingen van een aanrijding. Een maand later viel bij haar een brief in de deur dat zij de woning diende te verlaten tenzij zij kon aantonen dat zij met haar vader een 'duurzaam huishouden' had gevormd. Eigen Haard raakte daar niet van overtuigd en dat culmineerde uiteindelijk in deze rechtszaak.
Semra stelde in haar verweer dat zij er bewust voor heeft gekozen om met haar vader te gaan samenwonen. Zij heeft in dit kader ook substantiële investeringen in het gehuurde gedaan. Zij droeg bij in de kosten van de huishouding, deed het huishouden, kookte en deed samen met haar vader boodschappen. Ook ondernamen zij veel sociale activiteiten samen en gingen wekelijks naar de kerk. Ook zou haar inkomen voldoende zekerheid bieden om de huur te kunnen betalen, iets was Eigen Haard betwistte.
Hoe schrijnend ook. Gewoonlijk wordt een beroep op voortzetting van de huur door een inwonend (klein)kind na het overlijden van de hurende (groot)ouder niet toegewezen. Het formele argument daarbij is dat 'de samenwoning meestal niet op de toekomst is gericht'. Het kind heeft dan geen voorrangspositie ten opzichte van andere woningzoekenden.
Wat deze zaak bijzonder maakt is dat Selma nooit eerder bij haar vader heeft gewoond voordat ze op 21 jarige leeftijd in 2017 bij hem introk. Volgens de rechter waren er voldoende bewijsstukken die duidelijk maken dat zij en haar vader de intentie hadden de samenwoning langdurig voort te zetten. De gemeenschappelijkheid van de huishouding is eveneens voldoende gebleken.
De zaak kreeg veel aandacht, mede omdat Semra eerder een petitie startte waarin ze opriep jongeren ‘niet plots dakloos te laten worden na het verlies van hun ouder’. Het is nog moeilijk in te schatten welke betekenis het vonnis heeft voor vergelijkbare gevallen. Doorslaggevend bij dit vonnis is de beoordeling van de gemeenschappelijkheid en duurzaamheid van de huishouding.