Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Sociale voorraad groeit weer in Amsterdam en Zaanstad, afname in Haarlem
Alles over de nieuwe prestatieafspraken

De Amsterdamse woningcorporaties hebben met hun huurders en de gemeente weer prestatieafspraken gemaakt. Dat levert een trendbreuk op: het aantal sociale huurwoningen in de hoofdstad gaat weer toenemen. Alle voorgenomen investeringen worden mede gefinancierd met verkoop van sociale huurwoningen en huurverhogingen boven inflatieniveau. De olifant in de kamer: de verhuurderheffing. Een greep uit de artikelen over dit onderwerp.

Trendbreuk bij Amsterdamse Prestatieafspraken 2020-2023
(NUL20, november 2019)
Bespreking van de meest in het oog springende  afspraken: nieuwbouw sociale huur, middensegment, woningverkoop, betaalbaarheid, verduurzaming, programma's voor doelgroepen en voorrangsregelingen.
 
Jongeren zijn net zo essentieel voor de stad als leraren
(Parool, 20-11-2019, opiniebijdrage van Achraf El Johari)
Jongerenwoningen gaan voortaan met voorrang naar Amsterdamse jongeren (tot 28 jaar). Dat is een trendbreuk. Het college gaat dit naar eigen zeggen doen omdat andere gemeenten uit de Amsterdamse WoningNet-regio het ook doen. Volgens Achraf El Johari, initiatiefnemer Netwerk Amsterdamse Jongerenhuisvesting, eindelijk een lichtpuntje voor woningzoekende Amsterdamse jongeren.  
 
Stoppen met nieuwbouw als daarvoor verkoop noodzakelijk is
(NUL20, 29-11-2019)-rubriek De Kwestie, met Bouwe Olij (PvdA) versus Jolanda Donderwinkel (Stadgenoot)
De prestatieafspraken voorzien in een bouwproductie van 2.500 sociale huurwoningen en netto-groei met 750 woningen per jaar. Voor PvdA-oudgediende Bouwe Olij hoeft het allemaal niet als dat tot huurverhogingen en woningverkoop noodzaakt. “Laat dan de komende twee jaar verkoop, liberalisatie en de nieuwbouw maar eens zitten en voer actie tegen de Verhuurderheffing.” Jolanda Donderwinkel, directeur strategie en portefeuille van Stadgenoot, volgt zijn advies niet op. “We kunnen het gewoon niet maken om de handdoek in de ring te gooien.”
 

Prestatieafspraken Haarlem: Ook hier huurverhogingen boven inflatie
(NUL20, 25-11-2019)
Net als in Amsterdam krijgen de corporaties in Haarlem de ruimte om de huren extra te verhogen. Volgens de nieuwe prestatieafspraken met de drie Haarlemse corporaties mag de huursom in 2020 met 1 procent boven inflatie stijgen. Ondertussen daalt de sociale voorraad de komende jaren: er worden relatief veel woningen gesloopt in transformatiegebieden.
 

Prestatieafspraken Zaanstad: 3.000 nieuwe sociale huurwoningen tot 2030 
(NUL20, 22-11-2019)
Naast investeringen in bestaande wijken en de leefbaarheid is de ambitie de komende vier jaar negenhonderd sociale huurwoningen te bouwen. In 2024 moet Zaanstad over 26.000 sociale huurwoningen beschikken. Ook wordt geïnvesteerd in de kwaliteit en duurzaamheid van de bestaande woningvoorraad. Het streven is om 2.500 bestaande woningen te verduurzamen.

 

Overzicht van alle NUL20-artikelen over:  prestatieafspraken

 


Klik op de bijlage voor het complete 'Onderhandelaarsakkoord':