In Amsterdam-Noord is Rochdale begonnen met de renovatie van vier complexen in de Vogelbuurt. De ingreep is bijzonder: voor zover bekend gaat het om de eerste renovatie in Amsterdam van gemengde complexen die ooit volledig in handen waren van een corporatie. Omdat er naast huurders ook eigenaar/bewoners bij betrokken zijn, was naast de Kaderafspraken een geheel nieuwe blauwdruk van het renovatieproces nodig.
De woningen zijn in 2004 gesplitst en in de jaren daarna deels verkocht volgens het ‘Convenant verkoop sociale huurwoningen 2002 - 2007’. Het convenant stelde eisen aangaande de kwaliteit van de te splitsen woningen, zodat die zeker enkele decennia zonder grote ingrepen mee zouden kunnen. Dat deze complexen nu al aan de beurt zijn, komt doordat ze niet voldeden aan de eisen van het convenant, vertelt Arnaud Lykles, gebiedsontwikkelaar van Rochdale. “Er was veel achterstallig onderhoud.”
Voor ‘gewone’ renovaties door corporaties gelden de Kaderafspraken die zijn gemaakt door de gemeente, Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) en de Huurdersvereniging Amsterdam (HA). Die afspraken gaan over inspraak, rechten en vergoedingen van en voor huurders, en over de fasering van het traject. Maar woningeigenaren vallen hier niet onder en bij vve’s (verenigingen van eigenaren) zijn de eigendomsverhoudingen, beslissingsbevoegdheden, het opdrachtgeverschap en de overlegstructuren anders. Rochdale heeft een en ander in elkaar gepuzzeld tot één traject. AFWC en HA (toen die nog bestond) hebben erover meegedacht.
Na een geslaagd proefproject met zes woningen aan de Rietzangerweg (zie foto) krijgen alle ruim honderdvijftig woningen onder meer nieuwe kozijnen, dubbelglas, uitwendige dakisolatie en vernieuwde dakgoten en dakkapellen. Dat zijn de casco-ingrepen. De corporatiewoningen krijgen daarbij onder meer mechanische ventilatie en gedeeltelijk nieuwe plafonds. Aan de huiseigenaren zijn deze inwendige ingrepen als optie aangeboden.
Omdat het om monumenten gaat, heeft architect Philip Breedveld van Archivolt zich verdiept in oude foto’s om de complexen zoveel mogelijk in oude luister te herstellen. In het volgende nummer van NUL20 meer over deze renovatie.
(op de foto het complex na de renovatie)