Voor 2023 wil Amsterdam de bouw starten van 10.500 betaalbare woningen en kamers voor studenten en jongeren. Daarvan moeten er 9.000 woningen in de stad zelf komen en 1.500 in omliggende gemeenten. Het gaat om tijdelijke en permanente woningen, zelfstandig en met gedeelde voorzieningen. Dit staat in het Plan Jongeren- en Studentenhuisvesting 2019-2022 van de gemeente Amsterdam.
De afgelopen vier jaar heeft Amsterdam meer dan 10.000 studenten- en jongerenwoningen bijgebouwd. De woningnood onder de doelgroep blijft echter hoog en daarom komt het college wederom met een even omvangrijk programma voor deze doelgroep.
Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen): “Het is hard nodig om meer betaalbare woningen voor jongeren en studenten te bouwen. Zij zijn nu steeds vaker gedwongen om thuis te blijven wonen of lang naar een betaalbare woning te zoeken, terwijl ze juist tijd moeten hebben om hun leven in Amsterdam op te bouwen. Het is belangrijk dat Amsterdam jongeren en studenten beschermt tegen huisjesmelkers die van hun woningnood gebruik maken.”
De gemeente wil de woningen laten bouwen door zowel woningcorporaties als marktpartijen. Een belangrijke eis daarbij wordt betaalbaarheid. Waar de gemeente de grondeigenaar is, wordt ingezet op een maximale huurprijs van 424 euro per maand voor 18 tot 23 jarigen en 607 euro voor 23 tot 28 jarigen. Bij transformatie wordt uitgegaan van een maximale huur tot 720 euro (de liberalisatiegrens). Ook gaat de gemeente gaat in gesprek met ontwikkelaars over de hoogte en transparantie van de servicekosten.