Voor het eerst ligt de prijsstijging in Amsterdam onder het landelijk gemiddelde, zo blijkt uit de kwartaalrapportage van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In de rest van de Metropoolregio en ook landelijk stijgen de huizenprijzen nog stevig door. De gemiddelde verkoopprijs van een Nederlandse woning is in de laatste drie maanden van 2018 gestegen tot 298 duizend euro. In twaalf maanden namen de koopprijzen toe met 10 procent. Maar "met name in Amsterdam zien we dat het plafond van voortdurende prijsstijgingen langzaam bereikt wordt", aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Amsterdam blijft de duurste stad, met een gemiddelde vierkante meterprijs van 5.000 euro.
De gemiddelde huizenprijs steeg in de hoofdstad in 2018 met 8 procent tot 448.000 euro, en voor een appartement 423.000 euro. In de periferie van Amsterdam - in andere delen van de Metropoolregio Amsterdam - stegen de prijzen meer. De regio Zuid-Kennemerland (met Haarlem) piekte met een stijging van 16,8 procent, maar ook in de Zaanstreek (14,6%), Waterland (13,0%), Lelystad 12,6 en de Gooi- en Vechtstreek stegen de woningprijzen met meer dan 10 procent. Almere bleef daar met 9,8 procent net onder.
Dat de prijsstijgingen in bepaalde regio's afvlakken komt volgens Jaarsma domweg omdat veel huishoudens niet meer kunnen betalen. De woningmarkt is volgens de NVM nog altijd 'overspannen' al kwam er in het laatste kwartaal iets meer aanbod. In de achttien voorafgaande kwartalen daalde het aantal te koop staande woningen alleen maar. In grote steden valt overigens weinig te merken van een hoger aanbod.
Ten opzichte van een jaar eerder daalde in Amsterdam in het laatste kwartaal het aantal transacties met 8,6 procent.
Wat niet helpt is dat de nieuwbouwproductie van koopwoningen sterk achterblijft bij de behoefte. De nieuwbouwprijzen stijgen mede daardoor extra in prijs, naast andere factoren als stijgende bouwkosten. De prijs van de gemiddelde nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met bijna 14 procent toegenomen tot gemiddeld 361 duizend euro.
n.b. De NVM hanteert een afwijkende regio-indeling. Zo vallen onder 'Amsterdam' ook Abcoude, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel.