De eerste anderhalve maand huur die sociale huurders betalen gaat direct naar de schatkist, zo meldt de Woonbond in haar nieuwste actie tegen de verhuurderheffing. De huurdersorganisatie wil dat een nieuw kabinet een einde maakt aan die heffing.
Sociale verhuurders betalen de verhuurderheffing over de waarde van hun sociale huurwoningen. Doordat dat percentage jaarlijks stijgt en de waarde van de woningen ook, wordt dat bedrag elk jaar hoger. Om dat te kunnen betalen, mochten verhuurders vanaf 2013 jaarlijks een hogere huurverhoging doorvoeren. "Zo zijn het de huurders die deze heffing betalen," stelt de Woonbond, die de heffing beschouwt als een verkapte belasting voor sociale huurders. Gemiddeld is de verhuurderheffing in 2017 een bedrag van 752 euro per sociale huurwoning. Omdat de hoogte van de heffing is gebaseerd op de WOZ-waarde per woning, komt de heffing in Amsterdam nog veel hoger uit: zo'n 1230 euro per sociale huurwoning, aldus een schatting van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.
De Woonbond vindt dat een nieuw kabinet een einde moet maken aan de verhuurderheffing. "Dan is er bij verhuurders ruimte om de huren tien procent te verlagen én te investeren in nieuwbouw en energiebesparing." De Woonbond vindt huurverlaging hard nodig omdat steeds meer sociale huurders financieel in de knel zitten. Een half miljoen hurende huishoudens heeft inmiddels een te hoge huur voor hun inkomen.