Voor een fundamentele herziening van de verhuurderheffing is geen aanleiding. Dat schrijft minister Blok (Wonen) bij de evaluatie van de heffing die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Deze conclusie staat diametraal tegenover een recente evaluatie van de heffing door de COELO.
Blok constateert dat de corporatiesector er nu beter voor staat dan bij de invoering van de verhuurderheffing in 2013 werd verwacht. Ook hebben corporaties meer investeringsruimte dan waar ze in hun plannen rekening mee hielden. Bij invoering is er rekening mee gehouden dat verhuurders de heffing kunnen betalen uit de inkomensafhankelijke huurverhoging. Die werd drie jaar geleden mogelijk gemaakt om het scheefwonen aan te pakken. Verder kunnen corporaties besparen op de bedrijfslasten en bezit verkopen dat niets met sociale huur te maken heeft. Uit de evaluatie blijkt dat verhuurders van al deze mogelijkheden gebruik hebben gemaakt, maar de huren minder hebben verhoogd dan wettelijk toegestaan. Het aandeel woningen met een huur onder de sociale huurgrens is de afgelopen jaren wel gedaald. Verhuurders hebben minder dan verwacht gebruik gemaakt van de heffingsaftrek. Zo is er een korting op de heffing bij de sloop van woningen in krimpgebieden, investeringen in Rotterdam-Zuid en bij de omvorming van kantoren in woonruimte. Daartoe is voor 121 miljoen euro aan aanvragen gedaan, terwijl er een budget van 280 miljoen is. Minister Blok dient binnenkort een wetsvoorstel in waarmee de mogelijkheden voor de heffingsvertrek worden verruimd. De minister voert daarmee diverse moties van de Tweede Kamer uit.
De conclusie die Blok trekt uit de evaluatie dat de verhuurderheffing gewoon kan blijven bestaan. Die heffing loopt op de 1,7 miljard in 2017. Aedes, VNG en Woonbond stellen in een gezamenlijke reactie dat de toegenomen investeringscapaciteit de gevolgen van de heffing niet wegpoetst. Een heffing van 1,7 miljard zou jaarlijks (structureel) meer dan 60 miljard verlies aan investeringskracht betekenen. Deze drie partijen waren ook opdrachtgever van een onderzoeksopdracht aan het COELO. De wetenschappers van het COELO betitelden de verhuurderheffing als een gedrocht: "De belasting drijft de huren van sociale huurwoningen op zorgt ervoor dat vooral huurders opdraaien voor het vullen van de staatskas."
Zie ook: Wetenschappers: "verhuurderheffing is een gedrocht" (NUL20, 9 juni 2016)