Ymere matigt de jaarlijkse huurverhoging voor het tweede achtereenvolgende jaar. De verhoging van 2,1 procent wordt vanaf een huur van 401 euro afgebouwd: bij een huur boven de 585 euro per maand is de verhoging 0,6 procent. Huren boven de 628 euro worden voor deze inkomenscategorie niet verhoogd. Huurders met een beter inkomen krijgen meer huurverhoging, terwijl huurders met een lager inkomen worden ontzien.
Ook de huurverhoging van de middeninkomens (€34.648 - €44.360) is afhankelijk van de hoogte van hun huidige huur die zij betalen: de verhoging wordt vanaf 586 euro afgebouwd naar 2,4 procent: bij een huur boven de 628 euro is de verhoging 1,9 procent. Huren boven de 710 euro worden voor deze inkomenscategorie niet verhoogd.
Huurders die meer dan 44.360 euro verdienen en daarmee niet tot de doelgroep van Ymere behoren, krijgen in de meeste gevallen 4,6% huurverhoging. Bij huren vanaf 628 euro is de huurverhoging afhankelijk van de locatie. De verhoging varieert van 3,6 tot 4,6 procent.
De Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere (SHY) hebben een positief advies gegeven over de huurverhoging. Voorzitter Jan van der Roest: "We zijn blij dat we ook iets kunnen doen aan de dure scheefheid. Dat wil zeggen: mensen met een laag inkomen die in een dure huurwoning wonen. Door die huren niet te verhogen wordt voorkomen dat de woonlasten van deze groep huurders verder oplopen.’’
Ber Bosveld, Lid Directieraad Ymere: ,,Wij willen zorgen voor goede en betaalbare woningen voor mensen met een bescheiden inkomen. We hebben constructief overleg gevoerd met de SHY. Het voorstel heeft ertoe geleid dat we de verhoging voor een aanzienlijk deel van de lage inkomens kunnen beperken tot nul en 0,6 procent.”
De huren van sociale huurwoningen mogen per 1 juli 2016 wettelijk met maximaal 2,1 tot 4,6 procent worden verhoogd. Wie meer verdient dan 34.678 euro kan te maken krijgen met een extra (inkomensafhankelijke) huurverhoging bovenop de 2,1 procent.