De komende week strijken medewerkers van de OESO in Amsterdam neer om de ruimtelijke strategieën van de hoofdstad door te lichten. Amsterdam hoopt via dit onderzoek niet alleen bevestiging te krijgen voor de eigen aanpak maar ook adviezen voor toekomstige plan- en visievorming.
Een echte visitatie is het niet, maar het lijkt er wel op. Drie dagen lang is een zware OESO-missie in Amsterdam om ambtenaren en andere deskundigen en belanghebbenden uit de ruimtelijke sector te bevragen over de staat van de stad en de ruimtelijke toekomstplannen. Eerder zijn al uitputtende vragenlijsten toegestuurd.
Amsterdam heeft zich op verzoek van de OESO met enkele andere Europese en Amerikaanse steden aangemeld om als 'case' te dienen voor een nieuwe benchmarkingactiviteit van de OESO. Door zich als proefkonijn beschikbaar te stellen hoopt de hoofdstad zinvolle input te krijgen voor de toekomstige inrichting van de stad. Het OESO-rapport verschijnt eind 2016.
Amsterdam heeft de OESO gevraagd het gemeentebestuur te adviseren hoe het grondbeleid en de ruimtelijke ordening verder kan worden verbeterd om optimaal bij te dragen aan de welvaart en het welzijn van stad en bevolking. Demograaf Julian Jansen en planoloog Dagmar Keim van de gemeente Amsterdam: "We krijgen advies op maat én een internationale benchmark. We hopen daar natuurlijk goed uit te komen, maar ook op waardevolle aandachtspunten voor onze visie op de stad."