Het kabinet wil in 2017 forse bezuinigen op de huurtoeslag. De reden is dat de uitgaven blijven oplopen en de ramingen overstijgt. Volgens Aedes, de koepel van woningcorporaties, schat de regering de uitgaven al jaren bewust te laag in. Het grote tekort wordt zo gecreëerd. Aedes benadrukt dat ondersteuning voor huurders met de laagste inkomens broodnodig is.
Dat de uitgaven voor huurtoeslag stijgen is evident. Tussen 2010 en 2014 nam het aantal huurtoeslagontvangers met 21 procent toe. Daar zijn twee redenen voor: inkomensdaling in combinatie met stijgende huren. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau is het aantal mensen dat in langdurige armoede verkeert gestegen sinds de economische crisis en is deze ontwikkeling structureel. Mensen wonen vaker alleen en hebben vaker te maken met sterke inkomensschommelingen. Daarbij zijn de huren sterk gestegen, mede omdat de overheid via de verhuurderheffing veel geld uit de huursector trekt. Bij zijn aantreden had het kabinet dat effect ook ingeschat door het budget voor de huurtoeslag te verhogen. Niettemin wordt dit budget de afgelopen jaren telkens overschreden. Uit voorlopige cijfers over 2014 blijkt een tekort van 380 miljoen euro op de begroting van bijna 3 miljard euro.
Volgens Aedes had het kabinet daar lering uit moeten trekken: "Het kabinet trok echter nooit de conclusie dat het budget voor huurtoeslag structureel omhoog moet, maar loste de tekorten telkens eenmalig op." Voor 2017 staat een bezuiniging op het budget van een kwart miljard euro ingepland.
Aedes maakt zich zorgen om de betaalbaarheid. Daartoe sloot het vorig jaar met de Woonbond een akkoord om de huren vanaf 2016 te matigen. Aedes vindt het daarom onbegrijpelijk dat het kabinet de huurtoeslag juist inperkt: "Huurtoeslag richt zich op individuele huishoudens en is zodoende een zeer effectief middel om laagste inkomens goed te kunnen laten wonen en leven."
De Kamercommissie Wonen debatteert vandaag met minister Blok over de huurmarkt.