Amsterdam gaat een miljoen per jaar extra investeren om illegale hotels tegen te gaan. Dat blijkt uit de voorjaarsnota van wethouder Kock. Verder bezuinigt de hoofdstad vooral. Tot en met 2018 heeft het college in totaal 145 miljoen euro aan besparingen ingeboekt, waarvan 25 miljoen aan subsidies. Dit treft ook enkele woonvoorzieningen.
Het extra budget voor de bestrijding van woonfraude dient mede om de explosieve groei van het aantal meldingen het hoofd te bieden. Burgemeester Van der Laan liet vorig jaar oktober aan de gemeenteraad weten dat de Dienst Wonen Zorg en Samenleven die groei niet kon bolwerken. Het gaat om meldingen over illegale hotels en pensions, vakantieverhuur en short stay.
Het totaal aantal meldingen bij Meldpunt Zoeklicht is de afgelopen drie jaar gestegen van 800 naar een kleine 2000 per jaar. De huidige capaciteit van de sectie handhaving bij Wonen is te klein om zowel reguliere onderzoeken te doen en alle meldingen op te volgen. Daarnaast heeft het college ook de handhaving op de toeristische verhuur van woonboten bij Wonen ondergebracht. Het college maakte vorig jaar al bekend 500.000 euro beschikbaar te stellen voor uitbreiding van de ambtelijke capaciteit.
In de woonsector wordt op een aantal subsidies gekort. De post Beschermd Wonen wordt met 4,4 miljoen euro gekort (van de in totaal 113 miljoen); de post Wonen, Zorg dienstverlening van 395.000 euro wordt geheel geschrapt en hetzelfde lot treft de subsidie voor Wonen boven Bedrijven (0,5 miljoen euro).