Bijna alle Amsterdamse politieke partijen willen het woningaanbod voor middeninkomens vergroten. Maar de oplossingen verschillen behoorlijk, zo bleek bij het NUL20-verkiezingsdebat in Pakhuis de Zwijger.
Middeninkomens dreigen vooral in Amsterdam tussen wal en schip te vallen door strengere hypotheekregels en de inkomensgrens voor sociale huur. Het aanbod in de vrije huursector is summier en bovendien erg duur. Onder de 1000 euro zijn nauwelijks woningen verkrijgbaar.
De meeste politieke partijen willen daarom dat er wordt ingezet op de bouw van 'goedkopere' vrije-sector huurwoningen. De VVD ziet ook verkoop van sociale huurwoningen als een belangrijk middel om het middensegment te vergroten. Volgens D66 wil de moderne stedeling bij voorkeur huren. Geen sociale huurwoningen verkopen maar vooral liberaliseren, was dan ook het pleidooi van Reinier van Dantzig. Volgens D66 is het faciliteren van middengroepen van essentieel belang voor een ongedeelde stad. Maar D66 wil niet, zoals de VVD, de sociale huursector terugbrengen naar 30 procent.
Volgens Daniël van der Ree (VVD) ontstaat daarmee juist een evenwichtige woningmarkt, die dan bestaat uit 35 procent koop, 30 procent sociaal en 35 procent middensegment huur. Dat middensegment in aantrekkelijke, grootstedelijke wijken is volgens hem nodig om het noodzakelijke talent binnen te halen waardoor Amsterdam een concurrentiepositie kan behouden ten opzichte van wereldsteden als Berlijn, Londen en Parijs.
PvdA-raadslid Michiel Mulder wees op de uitgebreide reeks voorstellen die hij eerder heeft gedaan om het middensegment te vergroten, vooral via maatregelen voor nieuwbouw en transformatie. De PvdA wil evenwel niet - evenals GroenLinks, SP en Red Amsterdam - dat het vergroten van het middensegment ten koste gaat van de sociale huursector.
Onno van Buuren van Red Amsterdam was daar het meest stellig in: “Geen verkoop, geen sloop van sociale huurwoningen en geen extra huurverhogingen.” Volgens hem is het een groot risico als mensen door werkloosheid hun woning straks niet meer kunnen betalen. Om die reden vindt hij dat de sociale huursector ook voor middengroepen toegankelijk moet zijn.