Overslaan en naar de inhoud gaan

Grootste huurstijging sinds 1994

Image

De woninghuren zijn in juli 2013 met gemiddeld 4,7 procent gestegen. Dat is de grootste huurstijging sinds 1994. De huren stegen het meest voor huurders met de hoogste inkomens bij sociale verhuurders. Bij sociale verhuurders stegen de huren meer (5,0%) dan bij particuliere verhuurders (3,7%). De cijfers zijn bekend gemaakt door het CBS.

De grote huurstijging is een gevolg van het kabinetsbeleid. Het kabinet Rutte II heeft gebroken met het inflatievolgend huurbeleid van vorige kabinetten. Bovendien konden sociale verhuurders nog een extra inkomensafhankelijke verhoging doorvoeren.  

De gemiddelde huurstijging in juli 2013 kwam daardoor met 4,7 procent 2,2 procentpunt hoger uit dan de inflatie over 2012. In de jaren 2001–2012 kwam de huurstijging gemiddeld 0,3 procentpunt uit boven de inflatie.

De huurontwikkeling verschilt per marktsegment. In het gereguleerde segment (80% van de huurwoningen) was de huurstijging zoals gezegd met gemiddeld 5,0 procent hoger dan bij particuliere verhuurders (3,7 procent). De markthuren gingen met 3,9 procent minder omhoog.

80 Procent van de huurders van sociale huurwoningen met een laag inkomen kreeg de maximale huurstijging van 4 procent doorberekend. Van de middeninkomens in sociale huurwoningen kreeg 47 procent de maximale huurstijging van 4,5 procent. Van de hoogste inkomens  is 53 procent de maximale huurstijging van 6,5 procent gaan betalen. 

De invloed van huurharmonisatie op de huurstijging bedraagt volgens het CBS 0,8 procentpunt.