Overslaan en naar de inhoud gaan

Corporaties moeten 118 miljoen ophoesten voor collega WSG

CFV heeft 118 miljoen euro steun toegekend voor de sanering van Stichting WSG uit Geertruidenberg. Dit bedrag is inclusief een eerder toegekend voorschot van € 21 miljoen. Tevens is besloten WSG niet op korte termijn op te heffen, maar de exploitatie voort te zetten. De marktomstandigheden zijn momenteel te ongunstig om corporatiebezit te verkopen. De saneringssteun moet worden opgebracht door de collega-corporaties.

Er is geen andere oplossing dan saneringssteun. Corporaties uit de regio toonden volgens het CFV onvoldoende belangstelling voor de overname van het WSG-bezit. En verkoop van bezit en versneld aflossen van leningen leidt volgens de toezichthouder tot enorme verliezen. Daarom is besloten tot doorexploitatie van het bezit door WSG zelf.
WSG gaat, als onderdeel van het saneringsplan tot 2018, de komende jaren grondposities afstoten, haar voorraad koopwoningen verkopen, bestaande huurwoningen uitponden en het commercieel vastgoed verkopen. Met deze maatregelen blijft een corporatie over met bezit die primair gericht is op haar kerntaak. De hoop is dat een college-corporatie zich dan wel wil ontfermen over WSG.

WSG raakte in 2011 in financiële moeilijkheden. De Brabantse woningcorporatie had zich onder leiding van bestuurder Peter Span danig verslikt in koopwoningprojecten en vooral grondaankopen. WSG moest destijds al 63 miljoen euro afschrijven. Span werd de wacht aangezegd. WSG heeft een schadeclaim van 9 miljoen euro tegen hem ingediend. Een strafrechtelijk onderzoek tegen hem is voorlopig stopgezet.

Trefwoorden