Stadgenoot eist van minister Blok een korting van negen procent op de verhuurderheffing voor 2013. Van hetzelfde percentage huurders is geen inkomen bekend. Of is voor het bepalen van de jaarlijkse huurverhoging helemaal geen match met het adres te maken.
Stadgenoot heeft afgelopen week de brieven met de huurverhoging aan de huurders verzonden. Vijftien procent van de huurders verdient meer dan 43.000 euro en krijgt een verhoging van 6,5 procent. Voor de middengroep van tien procent geldt een verhoging van 4,5 procent. En tweederde krijgt een verhoging van 4 procent. Die verhoging wordt ook doorberekend aan de zeven procent waarvan het inkomen onbekend is. En de twee procent van de huurders waarbij de corporatie helemaal geen koppeling kan maken met de bestanden van de Belastingdienst.
Volgens een woordvoerder moet nader worden bekeken waarom een deel van de huurders niet met de databank van de Belastingdienst valt te matchen. Mogelijk heeft het te maken met verschillende schrijfwijzen van adressen. Of met niet reguliere verhuur: de huurder woont in dat geval volgens de Belastingdienst niet in de woning waarvoor een huurcontract is afgesloten.
Stadgenoot loopt door het gebrek aan informatie huurinkomsten mis. "Wij zullen in een brief aan minister Blok daarom een verlaging van de heffing vragen, gelijk aan het percentage huurders waar we de precieze huur niet van hebben kunnen vaststellen," aldus de woordvoerder.