Woningcorporatie Ymere is onder verscherpt toezicht geplaatst. Zo heeft minister Blok voor Wonen maandag in zijn zogeheten 'oordeelsbrief' laten weten. De minister maakt zich zorgen over het teruglopen van het volkshuisvestelijk vermogen, de aard en omvang van de leningportefeuille, de omvang van de groepsmaatschappijen en de kwaliteit van de aangeleverde informatie.
Ook constateert Blok dat Ymere relatief veel zaken bij de Huurcommissie heeft. En dat sprake is van vastgoedontwikkeling, waarbij de grenzen van het werkdomein mogelijk worden overschreden. Blok constateert wel dat de solvabiliteit van Ymere 'voldoende' is.
Ymere laat in een verklaring weten zich geen zorgen te maken over de eigen financiële positie. "Zowel volgens het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV), als het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) is Ymere kredietwaardig. Ook is de kasstroom op orde," aldus de grootste Amsterdamse corporatie.
Wel verschilt de corporatie met het CFV ernstig van mening over de wijze waarop vastgoed moet worden gewaardeerd. Volgens Ymere gaat het om een puur administratieve discussie. "In het jaarverslag 2011 koos Ymere ervoor om de waardering van haar vastgoed op basis van marktwaarde te presenteren. Deze boekhoudkundige wijziging sluit beter aan op de interne sturing en maakt Ymere beter vergelijkbaar in de vastgoedsector. Het CFV waardeert het volkshuisvestelijk vermogen echter niet op marktwaarde, maar hanteert een bedrijfswaardebenadering - inkomsten minus uitgaven onder resterende exploitatieduur, contant gemaakt - en een andere risicosystematiek. Ymere en het CFV hadden de afgelopen tijd discussie over de verschillende benaderingen, de uitkomsten en de interpretatie daarvan voor de toekomst," aldus de verklaring.
Doorgaans is de marktwaarde het dubbele van de bedrijfswaarde. Wel verwacht Ymere dat de marktwaarde van het vastgoedbezit door ontwikkelingen op de woningmarkt in 2012 verder zal dalen. Het verscherpt toezicht houdt onder meer in dat Ymere opnieuw meerjarenprognoses moet aanleveren volgens de normen en systematiek van het CFV. Ook moet Ymere in 2013 per kwartaal informatie verstrekken met betrekking tot de voortgang en het risicomanagement.
Stadgenoot en woonstichting De Key staan al langer onder verscherpt toezicht van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting. Dat toezicht blijft gehandhaafd, aldus Blok. Bij De Key verloopt de overeengekomen reorganisatie voorspoedig, maar stagneert de verkoop van woningen. Bij Stadgenoot zijn de financiële marges gering en zijn de leningenportefeuille en projectposities relatief groot. Ook daar blijven de woningverkopen achter bij de begroting.