Vrees ontruiming huurwoningen ongegrond
De Duitse Pfandbriefbank AG had kunnen weten dat een groot aantal sociale huurwoningen van de gebroeders De Vries werd verhuurd. Het huurbeding kan daarom niet worden uitgeoefend, zo heeft de rechtbank in Amsterdam in kort geding geoordeeld. Een aantal huurders hoeft niet langer te vrezen voor ontruiming.
Er zijn volgens de rechtbank drie gronden om het verzoek af te wijzen. De hypotheekbank is te kort geschoten in haar onderzoeksplicht. De hypotheekverstrekker had kunnen vermoeden dat veel van de woningen in de vastgoedportefeuille van De Vries werden verhuurd. De huurders hebben een groot belang om in de woning te kunnen blijven. En de woningen genieten een speciale status. Ook na veiling blijven het sociale huurwoningen met bijbehorende maximale huurprijs.
Met deze uitspraak is het gevaar geweken dat alle bewoners noodgedwongen hun woning moeten verlaten. De gebroeders De Vries kregen in 2006 voor in totaal 64 objecten een hypotheek van 40 miljoen euro van de toenmalige Hypo Real Estate Bank. De Pfandbriefbank – na de financiële crisis van 2008 eigenaar van de bank- veilt de vastgoedportefeuille vanwege het niet nakomen van financiële verplichtingen. In een poging de opbrengst te vergroten, werd de gang naar de rechter gemaakt. Deze actie leidde de afgelopen weken tot grote maatschappelijke verontwaardiging. Hun advocaat wil geen commentaar geven op de uitspraak.
Kees Oosterwijk, advocaat van een aantal huurders, is buitengewoon ingenomen met de redenering van de rechtbank. "Vier van mijn klanten hebben duidelijk te horen gekregen dat de bank beter had kunnen weten. Zij hoeven dan ook niet meer te vrezen voor hun huurovereenkomst." Dat voorkomt niet dat een aantal woningen uit de boedel van De Vries wel zal worden ontruimd. Dan gaat het specifiek om tijdelijke bewoners en huurders die niet op de rechtszitting zijn verschenen. Zij zijn bij verstek veroordeeld. Daarbij is het gebruikelijk dat de eisende partij in het gelijk wordt gesteld.
Naar verluidt balanceert de eigenaar van de woningen op de rand van een faillissement. De Belastingdienst heeft nog een vordering uitstaan van 12 miljoen euro.
Zie: Duitse hypotheekbank wil woningen ontruimen (NUL20, 12-03-2012)