Gedwongen vertrek uit Amsterdamse Diamantbuurt
Eigen Haard dwingt twee ernstig overlastgevende gezinnen de Diamantbuurt in Amsterdam-Zuid te verlaten. Zij krijgen nog één keer een woning elders in de stad aangeboden. Mochten zij dat aanbod weigeren, dan volgt ontbinding van de huurovereenkomst via de rechter.
Volgens directeur Chretien Mommers is sprake van een uitzonderlijke overlastsituatie. Beide gezinnen maken elkaar het leven al geruime tijd zuur. Wat begon met geweld tegen de kinderen van één familie, is ontaard in aanhoudende vernielingen over en weer. “Wij hebben al zeventien of achttien keer ruiten moeten vervangen. Kort geleden nog gooide één van de vaders de ruiten bij de ander in; dat was zijn manier om te vertellen dat hij niks meer met het andere gezin te maken wil hebben.”
Beide families krijgen van Eigen Haard één keer een aanbod om te verhuizen. Een van de probleemgezinnen heeft dat aanbod geweigerd. Tegen hen bereid de woningstichting een gerechtelijke procedure voor. Van het andere gezin moet nog blijken of ze de aangeboden woning accepteren. Na verhuizing gelden strikte voorwaarden. Die worden vastgelegd in een sociaal contract. “De gezinnen krijgen begeleiding, maar we dulden niet opnieuw overlast of schade aan de woning. Mochten zich opnieuw problemen voordoen, dan volgt alsnog uitzetting,” aldus Mommers. De direct omwonenden worden door Eigen Haard op de hoogte gesteld van hun nieuwe buren.
Corporaties hebben vaker te maken met overlast veroorzakende huurders. Doorgaans betreft dat, zo zegt Mommers, alleenstaande mannen met verslavings- of psychiatrische problemen. “Dat hele gezinnen zulke ernstige overlast veroorzaken, is echt heel uitzonderlijk. Maar met het oog op de aanwezige kinderen – voor hen is geen sprake meer van een veilige situatie – zijn wij wel gedwongen deze maatregel te nemen,” aldus Mommers. De gedwongen verhuizing heeft de instemming van burgemeester Van der Laan.
Zie ook: Aanpak corporaties voor Diamantbuurt strandt op bewonersverzet (NUL20, sept. 2005)