Volgens het jaarlijkse lijstje van de Atlas van Nederlandse gemeenten is Amsterdam wederom de meest aantrekkelijke stad om te wonen. Op tal van punten scoort de hoofdstad scoort de hoofdstad overigens niet best. De brede welvaart, een veelomvattende maat voor de kwaliteit van leven, is volgens de Atlas-onderzoekers juist het grootst buiten de steden én buiten de Metropoolregio Amsterdam.
De woonaantrekkelijkheidsindex laat zien hoe aantrekkelijk een gemeente gevonden wordt om in te wonen. In deze index staat Amsterdam op de eerste plaats, gevolgd door Amstelveen, Utrecht en Leiden. Maar steden die op deze ranglijst hoog eindigen scoren meestal niet hoog op de bredewelvaartsindex. Mensen die een hoge prijs voor hun woning willen betalen, zijn kennelijk bereid in te leveren op andere terreinen, zoals gezondheid en vrije tijd, zo veronderstellen de onderzoekers.
De discrepantie tussen de woonaantrekkelijkheid en de bredewelvaartsindex kan ook duiden op een grote kloof tussen de haves en de have-nots in de steden. In de aantrekkelijkste steden wonen relatief veel meer mensen met een zwakkere sociaaleconomische positie.
Brede welvaart
Het concept brede welvaart maakt de laatste jaren school, met name vanwege kritiek op het BBP als dé meetlat hoe goed het met een land en zijn bewoners gaat. Waar het bruto binnenlands product (BBP) zich concentreert op de materiële aspecten van onze samenleving, zoals hoeveel we consumeren en produceren, en hoeveel geld we daarmee verdienen, gaat brede welvaart over alles wat van belang is voor een goede kwaliteit van leven.
In de twintig jaar van zijn bestaan heeft de Atlas voor gemeenten brede welvaart voor het eerst als hoofdthema genomen. De nieuwe index daarvoor is opgebouwd uit 34 indicatoren en kent acht dimensies: Materiële welvaart, Gezondheid en welzijn, Werk en opleiding, Werk-privébalans, Woonplezier, Natuur en milieu, Sociale cohesie, en Veiligheid. In de landelijke gebieden zijn de materiële welvaart, veiligheid, sociale cohesie en het woonplezier over het algemeen groter dan in de steden, terwijl stedelijke gemeenten relatief hoog scoren op Werk en opleiding.