Ymere en Rochdale vinden bijna 950 gevallen van onrechtmatige bewoning
Kort geleden maakten twee corporaties hun 'jaaroogst' bekend van het opsporen van woonfraude. Rochdale vond 252 gevallen van onrechtmatige bewoners en Ymere 492. De woningen zijn weer beschikbaar gekomen voor de reguliere verhuur, na huuropzegging of uitzetting van de illegale bewoners. Bij Rochdale gaat het om 219 woningen in Amsterdam, in Zaandam, 8 in Diemen en 4 in Purmerend.
Rochdale krijgt zijn informatie via tips van huurders, en door de projecten Zoeklicht en Woon wijs, waarin corporaties en gemeentes samenwerken om woonfraude op te sporen en te bestrijden. Ymere heeft sinds 2005 een speciaal team dat gericht onderzoek doet naar onrechtmatige bewoning. In het afgelopen jaar leidden de onderzoeken tot het vrijmaken van 492 woningen waarvan 338 in Amsterdam, 70 in Haarlemmermeer, 46 in Haarlem en 38 in Almere. Ymere heeft 83 juridische procedures opgestart waarvan er 80 werden gewonnen. Ook is er dit jaar nog een jurisprudentie-bevestigend schadeclaimvonnis behaald waar vooral ook goede preventieve werking vanuit gaat.
Internetfraude
Het woonfraudeteam van Ymere heeft naast de reguliere onderzoeksmethoden ook een begin gemaakt met het onderzoeken naar onrechtmatige verhuur via internet. Vanwege het succes gaat Ymere in 2010 structureel internetsites als Marktplaats afscannen op mogelijke onrechtmatige woningaanbiedingen.
Ymere is tevreden over de resultaten, omdat woningen die zijn bedoeld voor mensen die daar volgens de spelregels recht op hebben op deze manier ook voor die doelgroep beschikbaar komen. Bovendien draagt de bestrijding van woonfraude volgens de corporatie bij aan de leefbaarheid van buurten, want met onrechtmatige bewoning gaan nogal eens andere vormen van overlast of criminaliteit samen.